Krajevna skupnost Trebija v letu 2019

26.3.2020

Dela na cestah in pokopališču, letos v ospredju odsek Trebija–Stara Oselica

V Krajevni skupnosti Trebija smo v letu 2019 asfaltirali odsek ceste Brcar–Mrovc v dolžini 800 metrov, večja vzdrževalna dela so bila opravljena na odseku ceste Mahovnač–Kos, kjer sta bila popravljena dva prepusta, ki sta bila poškodovana ob neurju.

Na drugih cestah so bile nasute bankine, kjer je bilo potrebno, na makadamskih cestah pa so bile predvsem zasute udarne jame. Na lokalnih cestah Trebija–Stara Oselica in Fužine–Kladje smo očistili propuste. Postavili smo tudi nekaj novih prometnih znakov, na cesti skozi Trebijo pa smo poskrbeli za barvanje grbin za umiritev prometa.

Na pokopališču v Stari Oselici smo opravili manjša dela. Ob pokopališču smo odstranili cipreso, ki je ogrožala spomenike, dotrajan lijak smo zamenjali z novim, pobarvali smo strehe na stebričkih ob vhodu, uredili smo ekološki otok. Pohvaliti moramo zelo dobrega in vestnega gospodarja pokopališča Ivana Filipiča. Za vzdrževanje pa ne zadostuje samo njegovo vestno delo. Čaka nas še precej manjših obnovitvenih posegov, najbolj potrebna pa bo sanacija obzidja, ki je že razkrilo svoje poškodbe.

Na Trebiji smo odkupili zemljišče ter pripravili idejni projekt za kopališče Škribovc, občina pa ima v predlogu proračuna namenjena tudi sredstva za pričetek njegovega urejanja. Na igrišče na Trebiji smo dodali gole, potekajo tudi nadaljnji koraki oživitve Doma pod Planino na Trebiji.

V februarju smo organizirali občinsko proslavo v počastitev slovenskega kulturnega praznika. V oktobru in decembru smo skupaj s krajani sodelovali pri čiščenju in obsekovanju lokalne ceste vasi Kladje in Stara Oselica, na dan državnosti pa smo na Trebiji izpeljali proslavo za domovino. Kot vsako leto je otroke KS Trebija obdaroval Miklavž.

Na vrsti razširitev parkirišča ob pokopališču v Stari Oselici
Občina je v letu 2020 začela z obnovo 1.500-metrskega odseka lokalne ceste Trebija–Stara Oselica, prav tako je letos predvidena obnova betonskega mostu pri Boštjanu v Podgori. Do konca marca načrtujemo postavitev javne razsvetljave na Trebiji (novi »zgornji del vasi«), z občinskimi sredstvi pa bo v naslednjih letih obnovljeno obzidje pokopališča ter razširjeno parkirišče ob pokopališču v Stari Oselici, kjer bomo na novo pridobili približno 20 parkirnih mest.

Zahvaljujemo se vsem članom sveta KS Trebija, krajanom in vaškim odborom, izvajalcem, PGD Trebija, župniku, županu in celotni občinski upravi za odlično sodelovanje pri izvajanju zgoraj navedenih projektov. Dobrega sodelovanja si želimo tudi pri načrtovanih projektih v letih 2020 in 2021.

Lucija Klemenčič, KS Trebija