Kultura nas popelje v druge svetove

24.12.2020

Začetek decembra je bil v znamenju kulture. Prav 3. decembra, na Prešernov rojstni dan, ko praznujemo Ta veseli dan kulture, so vsi učenci in učenke naše šole imeli kulturni dan.

Preživeli so ga sicer doma, a v družbi gledaliških predstav in ustvarjanja. Ogledali so si štiri odrska dela – učenci šestega razreda predstavo Kresniček, sedmošolci predstavo Kit na plaži, osmošolci Visoško kroniko in učenci devetega razreda Vihar v glavi.

Šolske novinarke so po kulturnem dnevu zbrale nekaj mnenj.

Lari je Ema, učenka šestega razreda, povedala, da so najprej gledali predstavo Kresniček, nato so napisali navodila za oblikovanje kresničke in jo potem tudi izdelali. Emi se je to zdelo zelo zabavno. Najtežje se ji je zdelo pisanje navodil za delo. Tak kulturni dan bi še ponovila, ker je bil zanimiv. Zdaj ve tudi malo več o Francetu Prešernu. Veliko je razmišljala o Kresničkovi zgodbi, ker je takoj, ko je izgubil lučko, veljal za manj vrednega. Emo še vedno zelo zanima, zakaj. Špela je govorila z Manco iz sedmega razreda. Manca pravi, da so si najprej ogledali predstavo Kit na plaži, nato pa so morali napisati, kakšno je sporočilo zgodbe. Morali so iti tudi ven in fotografirati drevo, ki je drugačno od drugih. Kulturni dan ji je bil všeč, saj moramo še večkrat poudariti, da drugačni ljudje niso slabi in da se jih ne smemo sramovati. O sprejemanju drugačnosti ve veliko že od prej.

Loti je spraševala Lučko iz osmega razreda. Osmošolci so spremljali Visoško kroniko v poljanskem narečju. Lučka je nato naredila gledališki list in obnovo knjige, ki si jo je izbrala. Všeč ji je bilo, da je lahko naredila gledališki list za knjigo po svoji lastni izbiri. Povedala pa je tudi, da bi tak kulturni dan ponovila še kdaj, ker je bil pouk malo "drugačen". Všeč ji je bilo, ker so igralci govorili v poljanskem narečju. Dodala je še, da zdaj drugače gleda na slovenski jezik oziroma poljansko narečje, ker misli, da je ohranjanje narečij del ohranjanja kulture.

Juliji je svoje mnenje povedal Ožbej iz devetega razreda. Gledališka predstava Vihar v glavi se mu je zdela dobra, nato pa je moral še nekaj narisati. Všeč mu je bilo, ko je risal. Nič se mu ni zdelo težko, rad bi ponovil tak kulturni dan, ker mu ne bi bilo treba delati za šolo. Poleg njega je kulturni dan spremljala še njegova sestra Ivana in tudi njej je bil kulturni dan všeč. Ožbej si zdaj bolje predstavlja, zakaj je med najstniki in odraslimi takšna razlika. Kultura je v teh težkih časih še pomembnejša, saj nas odpelje v druge svetove in naše razmišljanje vsaj za nekaj časa preusmeri stran od epidemije in od skrbi, povezanih z njo.

Bernarda Pintar

Fotogalerija