Laboratorij v Gorenji vasi deluje ob četrtkih

21.4.2022

V prostorih Zdravstvene postaje Gorenja vas je že več kot eno leto organizirano odvzemno mesto laboratorija Holmed iz Škofje Loke, v katerem lahko občani dajo kri ob četrtkih zjutraj.

Prej se je odvzem eno leto izvajal v prostorih ambulante družinske medicine Koprivec. "Z ureditvijo in selitvijo otroške nevrofizioterapije v prvo nadstropje se je odvzemno mesto preselilo v pritličje tik ob vhodu v starejši del zdravstvene postaje," je pojasnil zdravnik družinske medicine Janez Koprivec. 

Na odvzem napotujejo vse družinske ambulante v Gorenji vasi in Ambulanta Polhek iz Gorenje vasi in tudi iz Žirov, če je to za pacienta oziroma starše otrok prikladnejše. Odvzem poteka vsak četrtek od 7. do 10. ure. Nanj se je treba naročiti, kar pacienti storijo preko naročilnih aplikacij izbrane ambulante (Gospodar zdravja) ali pa to zanje uredijo v ambulanti njihovega osebnega zdravnika. Na odvzemnem mestu laboratorija Holmed kri pacientom pregledajo tudi samoplačniško. Pred obiskom laboratorija se je treba vnaprej naročiti na telefonski številki 04/517 01 73 ali na elektronskem naslovu laboratorij@holmed.si. V laboratoriju odvzemajo in sprejemajo biološki material, izvajajo osnovne biokemijske, hematološke in imunološke preiskave krvi, urina in blata, vzorce pa tudi pripravijo in pošljejo v druge laboratorije, kar zdravniki v Gorenji vasi poudarjajo kot dodatno prednost. V Gorenji vasi na odvzemni dan povprečno opravijo okrog 70 odvzemov biološkega materiala, število napotenih pacientov pa še narašča. Ureditev laborato- rija pred domačim pragom je tudi bolj smiselna in priročnejša, kot da bi se pacienti vozili do odvzemnega mesta v Škofjo Loko. "S tem pacientu iz naše občine približamo laboratorij na razdaljo, kot jo imajo tisti, ki živijo v mestu," je zadovoljen Koprivec. Poudarja še ekološki vidik in časovne prihranke za paciente, a ostaja razočaran nad zdravstvenim sistemom, ki tega ne podpira. "Kljub temu da naši pacienti v sistem vplačujejo podobna sredstva kot tisti iz mesta, je taka organizacija odvisna izključno od angažiranosti ambulant na našem območju ter njihovega finančnega vložka v opremo in najem prostora. Teh stroškov ambulante, locirane v večjih centrih, ne poznajo," je jasen, a obenem hvaležen občini, ki ima posluh za širjenje dodatne ponudbe zdravstvenih storitev v Gorenji vasi. "Zahvaljujem se Občini Gorenja vas - Poljane za ureditev prostora za odvzemno mesto, za selitev nevrofizioterapije v zgornje nadstropje in laboratoriju Holmed iz Škofje Loke za pripravljenost, da prihaja v našo bližino. Upam, da tako dobro sodelovanje ohranimo."

Damjana Peternelj