Ljudska univerza Škofja Loka

24.12.2019

Vse generacije skupaj v »šolskih klopeh«

»Kljub temu da sem 'padla' v skupino, ki je imela že kar nekaj predznanja, sem se odločila, da vztrajam. Ni mi žal. Po mnogih letih sem zopet pisala 'homework' in se učila novih besed, ki mi bodo, upam, prišle prav na mojih potovanjih. Hvala odlični profesorici za njen trud in potrpežljivost ter ljudski univerzi, da nam omogoča brezplačne tečaje.«
To je vtis udeleženke izobraževanja v Gorenji vasi, ki obiskuje tečaj v okviru projekta Center medgeneracijskega učenja (CMU). Projekt izvaja Ljudska univerza Škofja Loka v sodelovanju s partnerji: OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, Vrtec pri OŠ Žiri in Javni zavod Ratitovec. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega regionalnega sklada, zato so izobraževanja za udeležence brezplačna.
Zadovoljni so z vsebinami in predvsem z dejstvom, da se izobraževanj lahko udeležujejo vse generacije in da potekajo v domačem kraju. Irena je zapisala: »Trenutno se udeležujem le tečaja španščine in sem zelo zadovoljna. Dobro je vedeti, da je tudi za starejše in upokojence poskrbljeno še na tak način in da se imamo možnost izobraževati in kakovostno preživljati svoj čas, s katerim lahko prosto razpolagamo, odkar smo doma.«
»Sama lahko povem, da hodim na razne tečaje zaradi druženja, zaradi vseh novih znanj, ki jih pridobim, ker tudi od vseh udeležencev nekaj 'pobereš' in se učiš. Glede jezikov tako pravijo, da naj bi malo 'preprečevali' prezgodnjo demenco in upajmo, da to drži. Druženje je pa sploh dobro, da ne zapademo v depresijo, sploh v teh temačnih in mračnih zimskih dneh. Ko se naučiš nekaj novega, si pa ponosen in prispeva k boljši samopodobi in samozavesti.«

Tečaji, ki jih financira Občina Gorenja vas - Poljane
Ob tečajih, ki potekajo v okviru projekta CMU, pa v Lokalnem učnem središču (LUS) Gorenja vas potekajo tudi tečaji in delavnice, ki jih financira občina. V letošnjem letu smo s pomočjo občine izvedli sedem tečajev – angleščine, španščine, italijanščine, oblikovanja gline, kvačkanja in excela. Skupaj je programe v LUS Gorenja vas v letošnjem letu obiskovalo več kot 100 udeležencev predvsem v prvi polovici leta. Po zagotovilih bo občina v podobnem obsegu financirala tudi programe v naslednjem letu.
Zato vabimo občane, da s svojimi predlogi sooblikujete program izobraževanj v LUS Gorenja vas. Pošljite jih na e-naslov: jaka.subic@lu-skofjaloka.si ali sporočite po telefonu 04/506-13-60.

»Tečaj je popolnoma izpolnil moja pričakovanja. Delo z računalnikom mi ni tuje. Kljub želji, da bi izdelala fotoknjigo, pa si nisem vzela časa, da bi sama pričela z učenjem. Že po prvem srečanju sem ugotovila, da je zadeva zelo enostavna. Izdelala sem svojo prvo fotoknjigo s popotovanja po Parizu,« je zapisala Petra.
Tudi udeleženka, ki nadaljuje izobraževanja v tečaju fotografiranja – Fotoutrinki generacij – se je pohvalila s prvo fotoknjigo. Ravno tako Janez, ki je napisal: »Hvala za impulz, da sem začel urejati spomine«. Sedaj ob prvi fotoknjigi že obuja spomine na družinske in družabne dogodke iz leta 2018 in že načrtuje fotoknjigo za aktualno leto in serijo knjig za pretekla leta.
Medtem ko smo v novembru končali s tečajem oblikovanja fotoknjige, ki je potekal pod naslovom Fotoknjiga spominov, pa trenutno potekajo še fotografski tečaj, likovno ustvarjanje z Majo Šubic pod naslovom Nariši mi sonce, jezikovni tečaji španščine in italijanščine in začetni računalniški tečaj. Likovna delavnica in računalniški tečaj potekata v prostorih Osnovne šole Ivana Tavčarja v Gorenji vasi. Za ostale tečaje zagotavlja prostore Občina Gorenja vas - Poljane in potekajo v Sokolskem domu. V posameznem tečaju je od 8 do 15 udeležencev.
Še vedno zbiramo prijave za tečaj Spoznajmo Excel, medtem ko je za likovno ustvarjanje dovolj prijav že za drugo skupino. Po novem letu načrtujemo tudi pričetek tečajev kvačkanja in šivanja, videodelavnico Fotozgodb ter začetek oz. nadaljevanje jezikovnih tečajev in morda še kaj – odvisno od predlogov občanov.

Jaka Šubic

Fotogalerija