Ljudska univerza Škofja Loka

6.2.2020

Zima je čas za 'nabiranje' znanja

S temi besedami bi lahko označili svoje preživljanje prostega časa odrasli udeleženci izobraževanj, ki se srečujejo v prostorih Sokolskega doma in Osnovni šoli Ivana Tavčarja v Gorenji vasi na različnih tečajih in delavnicah. Dolgi večeri so še posebej primerni za to, da se prijetno združi s koristnim.
Izobraževanja potekajo v organizaciji Ljudske univerze Škofja Loka v okviru projekta Centra medgeneracijskega učenja, ki ga financirata Evropska unija iz Evropskega regionalnega sklada in Republika Slovenija ob pomoči Občine Gorenja vas - Poljane.
V Lokalnem učnem središču v Gorenji vasi potekajo že od septembra 2018 po dva- do štirikrat na teden v času izobraževalne sezone. Še posebno dobro so izobraževanja obiskana v zimskih mesecih.
Potem ko se je v Gorenji vasi šest tečajev, ki so potekali med septembrom in decembrom lani, zaključilo, se januarja nadaljuje tečaj italijanščine, začeli smo z nadaljevalno stopnjo angleščine in sredi januarja s šiviljskim tečajem, ki poteka pod naslovom Z nitjo povezane generacije. Prav za tečaj šivanja je zelo veliko zanimanja in zaradi omejenega števila v skupini (10) smo nekatere odklonili oz. so v 'čakalni vrsti' za morebitno novo skupino. Konec januarja smo pričeli tudi z računalniškim tečajem Spoznajmo Excel, kjer se je priključilo še nekaj udeležencev iz Žirov.
Od novembra je čakala druga skupina ljubiteljev risanja, ki bo ustvarjala z Majo Šubic v medgeneracijskih likovnih delavnicah od februarja dalje. V tem mesecu začenjajo z učenjem tudi 'nemcisti', 'španci' pa nadaljujejo z učenjem 'lengua española'.

Izkoristimo 'prejo izobraževanj'
Za dober odziv občanov je zagotovo več razlogov. Še posebej pa velja omeniti naslednje: dobra obveščenost prek Podblegaških novic, dobri prostorski pogoji, ki jih zagotavljata osnovna šola in občina, fleksibilnost v dogovarjanju in iskanju rešitev ob natrpanih urnikih ter predavatelji, ki svoje znanje na primeren način posredujejo odraslim.
Zato izkoristimo 'prejo izobraževanj' v Lokalnem učnem središču Gorenja vas, ki nam popestri dolge večere, prejo, ki omogoča nova znanstva in daje nova znanja za potovanja po svetu in spletu v novih oblačilih, ki jih sešijemo ali nakvačkamo na preji, spomine pa narišemo ali ohranimo v fotoknjigi.
Da bo iz tega nastal še film, bomo v marcu organizirali videodelavnico Fotozgodbe, še nekaj prostih mest je tudi v začetnem tečaju Učimo se nemško. Prijave za tečaje in predloge za nova izobraževanja sprejemamo na e-poštni naslov jaka.subic@lu-skofjaloka.si ali po telefonu 04/506-13-60.

Jaka Šubic