Ljudska univerza Škofja Loka

23.4.2020

Udeleženci tečajev so hvaležni učenci in celo prosijo za domačo nalogo

»Ostanite zdravi in se vidimo po koncu karantene«, so bile enotne želje zaposlenih na Ljudski univerzi Škofja Loka in udeležencev njihovih izobraževanj, ko smo jih obveščali, da so zaradi trenutne situacije začasno prekinjena vsa izobraževanja. Negotova situacija in vse spremembe pa narekujejo nov izziv – ponuditi željnim znanja, izobraževanje na nov način kot e-izobraževanje preko spleta.

Organizatorji izobraževanja na Ljudski univerzi Škofja Loka smo obvestilo o prekinitvi vseh izobraževanj poslali udeležencem in honorarnim sodelavcem 12. marca letos. Z obvestilom smo za nedoločen čas prekinili izobraževanja, ki so potekala oziroma bi se morala pričeti v naslednjih tednih.

S tem smo prekinili niz izobraževanj s področja vseživljenjskega učenja, ki potekajo v Gorenji vasi vse od jeseni leta 2017. Prvo leto so ta potekala v okviru projekta LUS, v naslednjih dveh sezonah pa tudi ob finančni pomoči Občine Gorenja vas - Poljane, večinoma v prostorih Sokolskega doma.
Od januarja 2019 pa je bilo veliko programov s področja vseživljenjskega učenja izvedenih tudi v sklopu medgeneracijskih dogodkov v projektu Center medgeneracijskega učenja (CMU), ki ga financirata Evropska unija iz Evropskega regionalnega sklada in Republika Slovenija. Partner v projektu, ki je namenjen izmenjavi znanja in druženju med različnimi generacijami na področjih in vsebinah, ki jih predlagajo prebivalci Poljanske doline, je Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas. V 14 mesecih je bilo v projektu izvedenih preko 200 izobraževalnih ur tujih jezikov, računalniških tečajev, medgeneracijskih dogodkov za prosti čas in osebnostno rast (fotografski tečaj, komunikacija idr.), ki se jih je udeležilo preko 250 udeležencev. Izobraževanja in delavnice CMU je vodilo 15 učiteljev, mentorjev, mojstrov. Nekatere izmed njih na kratko predstavljamo in dodajamo njihove vtise.

Jana Oblak, prof. angleščine, poučuje v OŠ Ivana Tavčarja v Gorenji vasi. Prosti čas preživlja v naravi, najraje v gorskem svetu.
O svoji izkušnji z učenjem odraslih je povedala: »Udeleženci tečajev so vedno zagreti za učenje, zato je lepo delati z njimi. So hvaležni učenci, ki celo prosijo za domačo nalogo. Kljub temu da poučujem jezik, ki je večini ljudi precej domač, imajo mnogi strah pred govorjenjem. Lepo je, ko v skupini ustvarimo sproščeno vzdušje in se ta strah zmanjša in premaga.«

Ina Rahmanović, prof. pedagogike in andragogike, magistrica španščine in italijanščine. Njeni konjički so jeziki, potovanja, branje, šport.
O svojem sodelovanju v LUS Gorenja vas je povedala: »Vedno mi je bilo všeč delo z odraslimi, zato sem že v študentskih letih, kadar mi je le čas dopuščal, rada poučevala. Pri odraslih je pomembno učenje tujega jezika vpeti v kontekst, predvsem v uporabno, vsakodnevno komunikacijo, in se pri tem čim bolj izogibati suhoparni slovnici.

Rok Pogačnik, profesor informatike. Rad ima različne športe in potovanja.
O poučevanju odraslih udeležencev izobraževanja pove, da »nekoliko slabšo motoriko in strah pred napakami nadomestijo z motivacijo na zelo visoki ravni, željo po poznavanju informacijskih tehnologij, sodelovanju in s številnimi vprašanji.«

Metka Markelj, šivilja, dipl. ing. oblikovanja tekstilij in oblačil. Prosti čas najraje deli z vnuki ali pa ustvarja v olju ali akrilu na platno.
»Na samostojni podjetniški poti v modnem salonu sem že trideset let. V zadnjem času mi je postalo velik izziv tudi poučevanje v šiviljskih tečajih. Svoje znanje lahko na tak način prenesem naprej nekomu, ki se bo lahko naučil manjših popravil ali pa celo izdelal oblačilo zase. Vemo, da trenutno ni šole za učenje znanja šivanja in lahko tako pomagam marsikomu.«
Jana, Ina in Rok so pripravljeni po razglasitvi karantene poučevati tudi preko spleta. Zaenkrat se je v tečajih, ki so bili prekinjeni, za to odločilo premalo udeležencev, zato bomo z njihovimi skupinami nadaljevali, ko bo spet mogoč klasični način. Kljub temu pa pripravljamo učenje preko spleta in zbiramo prijave za naslednje programe:

- Francoščina za začetnike
- Španščina za začetnike
- Sem na Facebooku, torej sem
- Z Excelom do izračuna mesečnih stroškov

Srečanja se bodo v primeru zadostnega števila prijav pričela v tednu od 20. aprila dalje v poznopopoldanskih in večernih urah in bodo potekala preko spletne aplikacije Zoom, ki ne zahteva posebnega znanja. Po predhodni prijavi se boste k pouku priključili po prejetju maila od učitelja.

Prijave, dodatne predloge in pobude pošljite na naslov: jaka.subic@lu-skofjaloka.si ali pokličite na tel. št.: 04/506-13-60, kjer dobite tudi vse dodatne informacije. Vabimo vas tudi k ogledu spletne strani in Facebook strani. Ostanimo zdravi, vedoželjni in optimistični!

Jaka Šubic