Marec – najbolj pester mesec v tem šolskem letu

21.4.2022

Na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas smo marca kot po drugih šolah omilili ukrepe zaradi pandemije, šolsko življenje se je vrnilo na tirnice izpred dveh let. Vseh dogodkov za posamezne razrede nismo uvrstili v to poročilo, saj se jih je zvrstilo veliko, kot da bi želeli nadoknaditi zamujeni čas.

Dve šoli v naravi
Učenci 2. razreda so po zimskih počitnicah imeli šolo v naravi na Medvedjem Brdu. Spoznavali so različne živali, streljali z lokom, se igrali stare pastirske igre, gradili bivake, raziskovali gozd (tudi ponoči), se učili o vesolju, obiskala jih je novinarka, ki je z učenci pripravila radijsko oddajo o astronomiji. 
Učenci 4. razreda so bili v plavalni šoli na Debelem rtiču od 21. do 25. marca (septembra zaradi epidemije niso mogli iti). Program je poleg plavanja v bazenu ponudil raznovrstne vsebine: ogled pokopališča školjk, športne igre (nogomet, košarka, namizni tenis, balinanje, lokostrelstvo, raziskovanje obale in parka), izlet z ladjico v Koper, veliko druženja in učenja samostojnosti. Kljub neugodnemu terminu in previdnosti zaradi covida so bili dnevi poučni, koristni in prijetni.

Kulturni in športni dnevi
Letos se je naša šola prvič pridružila državnemu projektu Šolar na smuči, ki je bil namenjen vsem četrtošolcem. Namen akcije je bil, da se prav vsi učenci udeležijo brezplačnega dne na smučišču. Tako so gorenjevaški otroci preživeli smučarski dan na sončnem Črnem vrhu. Učenci prve triade so na pustni torek spoznavali ljudsko pustno izročilo na Slovenskem in po svetu. Naučili so se pesmico Krof in izdelali pustne maske. Isti učenci so si sredi marca v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ogledali izjemno glasbeno predstavo V dvorani gorskega kralja. Skozi simfonično matinejo so jih popeljali Orkester slovenske filharmonije, Andrej Rozman Roza in baletni plesalci.

Tekmovanja za osnovnošolce
Učenci so se pomerili iz znanj na različnih področjih. Izvedena so bila šolska tekmovanja iz Vesele šole, Kenguruja in iz slovenščine za Cankarjevo priznanje od 1. do 3. razreda. Zaključilo se je tekmovanje iz razvedrilne matematike; osem učencev od 6. do 9. razreda je doseglo bronasto priznanje, Tjaša Demšar in Ožbej Drmota pa sta osvojila srebrno priznanje.
Letos je potekal 15. mednarodni likovni natečaj Bodi umetnik Igraj se z mano, nanj so se prijavili učenci 5. a razreda. Med vsemi sodelujočimi je bil izbran akvarel učenca Drejca Demšarja, ki je na ogled na razstavi v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.
Vrstila so se tekmovanja s področja športa. Področnega tekmovanja v streljanju (severozahodna regija), ki je bilo februarja v Škofji Loki, se je udeležilo šest učencev naše šole. Tekmovali so v dveh starostnih kategorijah. Najboljši v svojih skupinah sta bili Zala Likar in Noti Justin. Deklice – Živa Volarič, Zala Likar, Ajda Drmota – so zmagale med ekipami. Tudi letos so učenci naše šole tekmovali v alpskem smučanju. Državnega prvenstva so se udeležili trije učenci naše šole, in sicer v konkurenci kategoriziranih. Ajda Drmota je prismučala 13., Lenart Oblak 21. in Louro Vehar 16. mesto. V dvorani OŠ Mirna so po dveh letih premora organizirali državno prvenstvo v badmintonu. Zbralo se je več kot sto učencev in učenk. Najprej so igrali po skupinah, nato se je 16 najboljših pomerilo med sabo. Najbolje se je izkazal Urban Buh, za njim pa Ožbej Drmota.

Šolska spletna stran
Člani planinskega krožka so se povzpeli na Slivnico. Skupina 25 pohodnikov je uživala v razgledu na Cerkniško jezero. Vabimo vas, da obiščete spletno stran OŠ Ivana Tavčarja, na kateri boste dobili podrobnejše informacije o dogajanju, ogledate pa si lahko tudi fotogalerijo.

Nina Dolenc in novinarski krožek OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas

Fotogalerija