Mariji Knafelj bronasti znak

22.4.2021

Med 251 posamezniki in organizacijami, ki so prejeli priznanja ob letošnjem dnevu Civilne zaščite, je tudi predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Gorenja vas. Podelili so ji bronasti znak Civilne zaščite.

"Priznanje Civilne zaščite jemljem kot nekakšno pohvalo, pozornost. Sama sicer ne maram ravno takih stvari, raje se posvečam temu, da za pomoči potrebne naredim vse, kar je v moji moči," je ob prejemu bronastega znaka dejala Marija Knafelj, od leta 2009 naprej predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa (KORK) Gorenja vas, ki deluje na območju krajevnih skupnosti Gorenja vas, Hotavlje, Lučine in Trebija. V obrazložitvi so zapisali, da je njena izrazita in globoka humana zavest veliko pripomogla k večjemu razvoju, organiziranju in delovanju RK v Gorenji vasi in širše. "Je prostovoljka v pravem pomenu," so poudarili.

V letu 2010 je bila izvoljena v območni odbor Območnega združenja RK Škofja Loka, kjer deluje tudi kot članica komisije za humanitarno pomoč ljudem v stiski ali ob naravnih in drugih nesrečah. "Vsa ta leta nesebično nudi pomoč ob poplavah, požarih, ob žledu in drugih nesrečah. Ob vsaki nesreči takoj gre na teren in preveri, kaj kdo potrebuje. Ljudem pomaga z nasveti, kje lahko uveljavijo kakšno pomoč, jim pomaga pri izpolnjevanju vlog za dodelitev pomoči. Prav tako ji ni težko organizirati akcije za pomoč ljudem in obenem tudi sami zavihati rokavov ob odpravi posledic take ali drugačne naravne nesreče," so poudarili v Območnem združenju RK Škofja Loka.

Marija je tudi v času epidemije pomagala starejšim občanom s prevozi na razne zdravstvene preglede, jim vozila hrano iz trgovine in jih obiskovala, če so bili bolni. Z vsemi skupinami starejših je imela stalne stike in jih obveščala o preventivnih ukrepih v sodelovanju s Civilno zaščito Občine Gorenja vas - Poljane. "V naši občini je kar nekaj starejših občanov, ki so v stiski, ki imajo zelo nizke prihodke ali pa so bolni in sami, tako da se nimajo na nikogar obrniti za pomoč," je pojasnila.

Pred epidemijo je redno organizirala razna zdravstvena predavanja ali poučne delavnice. Zelo dobro sodeluje z Občino Gorenja vas - Poljane, Centrom za socialno delo Škofja Loka, Karitasom in drugimi organizacijami na področju humanitarnega dela. Skupaj s KORK Poljane redno enkrat letno organizirajo krvodajalsko akcijo v Gorenji vasi ali v Poljanah. 

Marija je tudi voditeljica skupine starejših za samopomoč Frklje.

Simon Šubic