Martin Ramoveš

6.2.2020

Uglasbil pesmi, katerih sporočila so aktualna še danes

Septembra 2019 je izšla četrta zgoščenka Martina Ramovša z naslovom Rob, ki jo je širši javnosti predstavil v Kinu Šiška. Gre za deset uglasbenih pesmi Ivana Roba, pronicljivega pesnika in satirika, živečega med obema vojnama. Poleg uglasbitve njegove poezije je skozi strip predstavil še njegovo življenje.
Neposrednost Robovih pesmi in življenjska zgodba sta Martina tako pritegnila, da se je odločil pesnika in pisatelja »ponovno obuditi od mrtvih«. Kljub kratkemu, a izjemno burnemu življenju je bil zelo nadarjen pisec. Kot pojasnjuje Martin, Rob širši javnosti ni tako poznan, kot bi si zaslužil: »Po izidu albuma smo imeli kar nekaj koncertov, pogovorov, razstavo, in povsod sem dobil vtis, da ljudi pritegne. Sporočila njegovih pesmi so danes zelo aktualna, čeprav so stara več kot osemdeset let!«

Spet snemal z bendom
Ob izidu prve zgoščenke Zvok dežele leta 2012 se je Martin že aktivno ukvarjal s stripom: »Za prvi album sem prispeval le posamezne ilustracije. Pri naslednjih treh albumih sem idejo razširil na strip. Tako so vsi izšli kot glasbeno-stripovski albumi.« Album Nesojeni kavboji iz leta 2014 je bil posnet v razširjeni blues-rockovski zasedbi. Tri leta kasneje je izšla kantavtorska plošča Astronomi. Najnovejši album Rob je spet posnet z bendom. Povezovanje glasbe in stripa pri nas ni nekaj vsakdanjega, v svetu pa to ni redkost.

Ima veliko striparskih vzornikov
Pri umetniškem ustvarjanju na prvo mesto ne postavlja komercialnega uspeha, ampak vsebino. »To velja tako za glasbo kot strip. Zanimanje za dobro vsebino je tudi izven Slovenije.« Preteklo leto je sodeloval na pregledni razstavi stripovske revije Stripburger v Berlinu. »Stripi so zelo različni: nekatere občuduješ zaradi zgodbe, druge zaradi risbe.« Ima veliko vzornikov in v vsakem najde nekaj posebnega. Velik vtis nanj je napravil Iztok Sitar in tudi dejstvo, da v Poljanski dolini živi človek, ki se s stripom ukvarja profesionalno.

Igranje kitare in risanje stripov
Bend ima na zalogi dovolj glasbe, ki čaka, da jo posnamejo; avtor besedil je Martin. Kot kitarist sodeluje pri snemanju glasbe z drugimi glasbeniki. V prihodnje upa, da se bo lahko predstavil tudi domačemu poslušalstvu. »Trenutno imam v delu daljši strip,« še pove Martin, prejemnik delovne štipendije za samozaposlene v kulturi, ki mu je omogočila risanje stripa Rob.

Lidija Razložnik