Medeni pohod

26.6.2020

Otroci in vzgojiteljice iz dislocirane enote Poljane 59 iz vrtca Agata smo vključeni v projekt Turizmu pomaga lastna glava z naslovom Medeni festival.

Skozi šolsko leto smo skozi različne dejavnosti spoznavali čebele, njihov način življenja, njihove pridelke ter njihovo pomembno vlogo za vsa živa bitja in se usmerjali v aktivno delovanje za njihovo ohranitev. Svoja pridobljena znanja smo želeli deliti s svojimi prijatelji iz centralnega vrtca. Zadnje dni maja je bil najprimernejši čas za izvedbo pohoda, ker v tem mesecu praznujemo tudi svetovni dan čebel.

Za starejše otroke smo pripravili šest postaj s preprostimi nalogami, ki so bile označene na postajah. Za lažjo orientacijo so dobili zemljevid z nalepkami. Na postajah so reševali uganke o čebelah in rešitev ponazorili z gibanjem in glasom; na travniku so prisluhnili brenčanju čebel, iskali in opazovali čebele; prisluhnili so skladbi Čmrljev let skladatelja Rimskega-Korsakova; opazovali in poimenovali so drevo, pod katerim so stali, in razmišljali, kakšno medičino čebele nabirajo na lipovih cvetovih, ter si ogledali čebeljo družino v opazovalnem panju. Na zadnji postaji so opazovali čebelje pridelke in izdelke – med, cvetni prah, vosek, propolis, satje z medom in ognjičevo mazilo. Ogledali so si čebelnjak iz odpadne embalaže, ki so ga izdelali otroci, ki sodelujejo v projektu. Vsi panji so bili okrašeni s panjskimi končnicami, ki so jih sami ustvarili. Za najmlajše otroke smo pripravili enostavnejše dejavnosti, ki so bile prilagojene njihovi starosti.

Za uspešno izvedene naloge so si vsi otroci prislužili medene nagrade.

Jožica Maček