Mesec požarne varnosti

23.10.2020

Ste se kdaj vprašali, kaj sploh pomeni mesec požarne varnosti?

Izbrali smo ga gasilci – za mesec, ki ni namenjen samo gasilcem, ampak je to mesec, v katerem še obsežneje in temeljiteje opozarjamo na samozaščitno vedenje občanov. S tem želimo doseči, da bi nam tudi občani s samozaščitnim načinom vedenja čim bolj pomagali in prispevali k izvajanju požarne preventive, s čimer bi nam olajšali delo in prispevali k temu, da bi bilo treba čim manjkrat posredovati.
Letošnja tema projekta Oktober – mesec požarne varnosti je požarna varnost v prostem času in poteka pod sloganom Kdor za požarno varnost poskrbi, je v prostem času brez skrbi. Namen letošnjega projekta je opozoriti prebivalce, da tudi med preživljanjem prostega časa obstaja veliko nevarnosti, ki lahko povzročijo požar. Da bo prosti čas minil brezskrbno in veselo, je pomembno, da poznamo preventivne ukrepe, s katerimi lahko preprečimo nastanek požara. Preventivne aktivnosti so namenjene prebivalcem in so prilagojene različnim ciljnim skupinam. Na spletni strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je že objavljeno besedilo na temo Požarna varnost in prosti čas.
Tudi gasilce je letošnja epidemija kar hudo "pritisnila". Čeprav v sistemu zaščitnih ukrepov nismo bili neposredno udeleženi, pa so nam v veliki meri izpadla izobraževanja. Posredovali pa smo na več intervencijah, ki so za nas predstavljale velik izziv v smislu samozaščite pred koronavirusom. Kljub našim večkratnim opozorilom občanom, da se v teh časih še bolj zaščitno in preventivno obnašajo, naj ne kurijo in podobno, se prenakateri niso ozirali na naša opozorila in smo morali posredovati na kar šestih intervencijah.
Morda naj vas spomnim tudi na to, mnogi gotovo ne veste, da gasilci zadnje obdobje delujemo tudi kot prvi posredovalci. Kaj to pomeni? Gasilci prihajamo na pomoč tudi v drugih primerih, kot so zastoji srca, poškodbe v gozdu in drugih nesrečah, kjer je potrebna predvsem zdravniška pomoč. Zakaj? Ker je velikokrat pri takih vrstah nesreč pomemben čas, govorimo o minutah, in ker so reševalci preveč oddaljeni ter bi trajalo preveč časa do njihovega prihoda, smo po njihovi presoji alarmirani. Občani, ki se vam zgodi nesreča, pa ste s strani reševalne službe in urgentnega zdravnika obveščeni, da na kraj nesreče prvi prihajamo gasilci. Seveda pa brez skrbi, za te vrste nesreč smo še posebej usposobljeni in tovrstna posredovanja so se izkazala kot zelo učinkovita. Rešenih je bilo že kar nekaj življenj.
Morda za konec samo še ena zanimivost. Ste vedeli, da imamo slovenski prostovoljni gasilci kodeks obnašanja, ki vsebuje devet členov? Malce za razmišljanje tudi v vaših življenjih, drage bralke in bralci, naj navedem samo enega od njih, ki govori o medsebojnih odnosih. To je sedmi člen, ki pravi: "Odnosi med gasilci temeljijo na tovarištvu, medsebojnem spoštovanju, določenem hierarhičnem redu, vzajemni in solidarni pomoči, strpnosti in iskrenosti ter medsebojnem zaupanju in dostojanstvu."
Srečno in da bi nas čim manjkrat potrebovali v resnih situacijah.

Roman Kokalj, VGČ II, poveljnik Gasilskega poveljstva občine Gorenja vas - Poljane