Mi se imamo radi. Radi imamo vse.

28.10.2019

Barka pri Tešnaku na Hotavljah

Uporabniki in spremljevalci skupnosti Barka iz Zbilj, ki združuje osebe s posebnimi potrebami, vsako leto en konec tedna intenzivno preživijo skupaj. Letošnjega so v začetku oktobra na povabilo Marjete Kavčič sooblikovali pri Tešnaku na Hotavljah.

»Vsako leto nekaj dni nekomu podarim brezplačno bivanje v naših apartmajih. Ko sem omenila, da letos še nisem izbrala, mi je psihoterapevtka Andreja Poljanec, ki sodeluje z Barko, omenila, da so prav oni tisti, ki si to zaslužijo,« je pojasnila Marjeta Kavčič. »Sprejela sem jih z odprtimi rokami. Ko vstopiš v drugega in mu podariš svoj čas, dobiš največ. Res so srčni, čudoviti ljudje, zato sem vesela, da sem sledila Andrejinemu namigu in svojemu notranjemu vzgibu. Ker dogodek daleč presega moje zmožnosti, so se z največjim veseljem odzvali lokalni ponudniki, zato se najlepše zahvaljujem vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je Barka 'priplula' na Hotavlje.« Na domačiji so tako gostili več kot 50 udeležencev, ki so v treh dneh spoznali okolje. V sobotnem dopoldnevu so najvztrajnejši risali z Majdo Ovsenek, za mizo luščili fižol, na terasi pa je Jana Šuligoj usmerjala delavnico kvačkanja, ki so se je udeležila dekleta iz naših krajev, ki se redno srečujejo in kvačkajo. Tokrat so kot darilo izdelovala tople kape za vse udeležence, razen za Majo, ki si je zaželela torbico. Maja je v Barki že trinajst let. »Sem kar zadovoljna. Slikam na platno in izdelujem masažne kamne. Svoje izdelke prodajamo, tudi na Miklavževem sejmu, ki bo 1. decembra. Saj boš prišla?« je bila radovedna.

Prava energija je vse
Vodja skupnosti Barka iz Zbilj, Blaž Brešan, je priznal, da je bilo prvič, da so bili tako na široko sprejeti, program je bil namreč ves vnaprej pripravljen: »Za nas je pomembno, da se povežemo, to običajno naredimo enkrat letno na skupnih duhovnih vajah. Ključno je, da najdemo in ohranjamo vztrajnost, zadovoljstvo in veselje, kar nam tako pogosto manjka. Bistvo Barke je, da gradimo odnose skozi delo, druženje in življenje samo.« Domačini v Zbiljah so jih zelo dobro sprejeli, imajo 18 uporabnikov, deset jih v skupnosti živi, osem pa jih k njim prihaja dnevno. Zanje skrbi 15 spremljevalcev s prostovoljci.
Občasno se jim pridruži psihoterapevtka Andreja Poljanec, ki je priznala, da so darila Tešankovih res veseli in »da je bil projekt vseskozi podprt z dobro energijo, zato ni moglo biti drugače, kot da uspe«. Uživali so na ustvarjalnih delavnicah, na koncertu vrhunskih glasbenikov, jahanju, zaključek pa je bil v nedeljo pri maši v hotaveljski cerkvi, ko so se jim pridružili še družinski člani varovancev.
Že v odhajanju se nam je še enkrat pridružil Rok, ki je pomagal že v skupni kuhinji – pomil je posodo, spotoma shranil številko ene od deklet, vmes pa pojasnil, da je v Barki že dve leti in da pripravlja odličen kmečki zajtrk – s šunko, jajci, paradižnikom, marmelado, maslom. K Marjeti bo še prišel, je dodal, s svojo družino, skupino Dokl. »Še bi kaj povedal,« je namignil.
Pa je izbral naslov za ta prispevek. Ki se je mimogrede napisal veliko laže kot kakšen drugi. Tudi to je čar preprostosti, neposrednosti in energije, ki jo nosijo s sabo ti srčni, čudoviti ljudje – 'barkači'.

Damjana Peternelj