Ministru predstavili »evropske« projekte

26.6.2020

V sklopu delovnih obiskov po slovenskih občinah je minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Zvonko Černač obiskal tudi Poljansko dolino.

Ob obisku v Poljanski dolini se je minister Černač sestal z županoma Občine Gorenja vas - Poljane Milanom Čadežem in Občine Žiri Janezom Žakljem. Župana sta med drugim opozorila na preveč zbirokratiziran in zapleten sistem izvajanja evropske kohezijske politike in predlagala, da bi bilo v prihodnje mogoče uporabiti evropska sredstva za tisto, kar lokalne skupnosti dejansko potrebujejo, a teh potreb na ravni države oziroma Evropske unije doslej niso prepoznali, je po obisku dejal minister Černač. Zato je obljubil poenostavitev postopkov in pravil na ravni države.

Župan Milan Čadež je ministru predstavil tudi projekte, ki si jih je zastavila občina in za uresničitev katerih bi bila potrebna dodatna sredstva. V občini Gorenja vas - Poljane namreč v programskem obdobju 2021–2027 želijo oblikovati kohezijski projekt, v katerem bi združili bogate še neizkoriščene danosti osrčja Poljanske doline na način, da bi jih obnovili, sonaravno razvili in predstavili z najsodobnejšimi digitalnimi rešitvami, so pojasnili na občini. Projekt bi vključeval celovito ureditev dvorca na Visokem, Rupnikove linije, pomnika vojnemu pustošenju v Poljanah in novogradnjo podružnične šole v Javorjah. Dvorec Visoko je občina doslej pretežno z lastnimi sredstvi že delno obnovila, obnovo je treba dokončati in dvorcu dodati vsebino. »Tu vidimo možnost vključitve bogate zapuščine fotografskih eksponatov in aparatov svetovno znanega fotografa Vlastje Simončiča, ki bi jo bilo mogoče zelo inovativno predstaviti na sodobnejši način,« so razložili na občini in dodali, da bi uredili tudi dostop do dvorca čez pokriti most na lokaciji, kjer je bil že v časih, ko je na dvorcu še bival Ivan Tavčar. Na izhodišču tematske poti ob Rupnikovi liniji želijo urediti še tematski adrenalinski park, obnovili bi tudi elemente tehniške dediščine na dostopnih cestah do utrdb, ki se po navedbah občine še danes odlikujejo po izvrstni izvedbi posamičnih elementov in so poznane s skupnim nazivom »vojaška cesta«. Načrtujejo še pomnik vojnemu pustošenju v Poljanah, kjer je bila po vojni porušena znamenita baročna cerkev sv. Martina, največja v Poljanski dolini. Ob gradnji ceste na tem območju so pred desetletjem izvedli arheološke raziskave in naleteli na kakovostno ohranjene temelje še dveh starejših cerkva, celo iz romanskega obdobja, so razložili na občini. Na prostem bi zato radi uredili arheološki park s simbolnim pomnikom tisočletne dediščine, »ki nosi močno sporočilo tudi za današnje in prihodnje rodove«. V naselju Javorje pod Blegošem, ki ga odlikuje idilična narava, pester turističen utrip in hitra rast prebivalstva, pa načrtujejo razvoj primerne športne in izobraževalne infrastrukture, kraj potrebuje tudi nov vrtec. »Povezali bi jo z dediščino in posebnostmi območja, saj je bil pred leti na tej lokaciji odkrit meteorit, ki so ga domačini že postavili na ogled obiskovalcem.«

Minister si je ob obisku v Poljanski dolini ogledal tudi nastajajoči »zeleni« projekt glamping centra Charming Slovenia v Kopačnici. Po ministrovih besedah gre za enega izmed lokalnih projektov, ki sledijo usmeritvam Slovenije na področju razvoja turizma, ki v ospredje postavlja sonaravni turizem, po katerem je tudi vedno več povpraševanja.

Mateja Rant