Na podlagi izkušenj ustvarimo lepšo prihodnost

26.6.2020

Od osamosvojitve Republike Slovenije leta 1991 je preteklo 29 let, naslednje leto bomo praznovali okroglo obletnico. Kakšna doba je to v primeru države, ne more vedeti nihče, saj države nastajajo in propadajo, kakor lahko vidimo na podlagi zgodovinskih izkušenj, pa vendar kljub temu lahko rečemo, da je Slovenija relativno mlada država, ki si je v treh desetletjih samostojnega obstoja nabrala številne izkušnje.

Njena zgodovina se je začela z izjemno narodno enotnostjo, ki se je pokazala na plebiscitu in kasneje z zmago v osamosvojitveni vojni za Slovenijo. V naslednjih 29 letih je ta enotnost žal kopnela. Najbrž zato, ker toliko enotnosti niti nismo potrebovali, saj tako pomembnega in strateškega vprašanja, kot je bila takratna osamosvojitev, ni bilo na dnevnem redu. Slovenci in Slovenke smo ponovno strnili vrste pri pomembnem vprašanju za našo prihodnost – ali se pridružimo Evropski uniji in Natu. S članstvom v teh dveh organizacijah smo dobili nov zagon in nove priložnosti. Nekatere smo dobro izkoristili, druge malo manj, marsikaterih pa žal sploh ne. Zato smo danes tu, kjer smo. Pri tem ni nepomembno dejstvo, da je v 29 letih naše samostojnosti slovenska politična levica državo vodila 22 let, slovenska politična desnica pa zgolj sedem. S tega vidika moramo razumeti tudi razloge, zakaj je danes stanje v državi takšno, kot je. Trinajstega marca letos je prisegla nova vlada Republike Slovenije. S tem smo tudi uresničili izid volitev leta 2018, čeprav z letom in pol zamude. Že tretjič vlado vodi Janez Janša. Dokazali smo, da lahko sodelujemo. Da končno stranke na levi in desni, ki zavračamo tisto, kar je ekstremno, želimo sodelovati zato, da Slovenijo upravljamo skladno s pričakovanji državljanov. Ravno sodelovanje je tisto, ki ga Slovenija potrebuje. Kaj lahko naredimo, če sodelujemo, za trenutek pozabimo zamere in strnemo vrste, smo Slovenci dokazali v času epidemije covida-19. Ta najtežja preizkušnja po osamosvojitveni vojni nas je zaznamovala kot narod, ki se v najtežjih trenutkih poveže v enem samem cilju – zmagi nad vidnim (JLA leta 1991) ali nevidnim sovražnikom (koronavirus leta 2020). Tudi vlada je pred očmi imela cilj, da Slovenija iz te krize izide kot zmagovalka. To nam je uspelo in zato nas kot zgled prikazujejo vsi svetovni mediji, Slovenija pa je postala zgodba o uspehu na svetovni ravni. 

V času krize je vlada pomagala podjetnikom, zaposlenim v gospodarstvu in tudi javnem sektorju, zdravstvenim delavcem, upokojencem, študentom … Vedeli smo, da je edino to pravi način, če želimo iz te bitke iziti kot zmagovalci. Za zdaj nam je uspelo. Vlada Janeza Janše je trdno odločena, da povrne zaupanje in ugled v državo. V prvi vrsti svojim državljanom. Tu nas čaka težka pot in naloga, ampak odločeni smo, da jo bomo prehodili in dosegli. Vsega, kar je bilo narobe storjeno v času od rojstva naše države, se ne da popraviti, lahko pa na podlagi izkušenj s prehojene poti ustvarimo lepšo prihodnost. 

Drage Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani – iskrene čestitke ob dnevu državnosti.

Žan Mahnič, poslanec državnega zbora