Na pomoč tudi iz Poljanske doline

22.9.2022

Sredi julija je predele slovenskega in italijanskega Krasa zajel obsežen požar. Gorelo je več kot dva tisoč hektarjev naravnih površin, poznavalci ocenjujejo, da je bil to največji požar v samostojni Sloveniji. Ker je šlo za tako velik požar, so se aktivirale pristojne službe na ravni države. Vpoklicana so bila prostovoljna gasilska društva iz celotne Slovenije.

Kot je povedal poveljnik Gasilskega poveljstva občine Gorenja vas - Poljane Roman Kokalj, ki je koordiniral vpoklic na občinski ravni, je pri gašenju prizadetih krajev na Krasu sodelovalo vseh sedem gasilskih društev, ki delujejo v občini. To so: Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Gorenja vas, PGD Hotavlje, PGD Javorje, PGD Lučine, PGD Poljane nad Škofjo Loko, PGD Sovodenj in PGD Trebija. Njihov vpoklic je bil organiziran v okviru regijske Gorenjske gasilske zveze, ki je na Kras pošiljala kontingente, sestavljene iz različnih društev. Velja namreč pravilo, da hkrati iz ene občine zaradi zagotavljanja požarne varnosti doma ne gredo vsa društva, prav tako ne vsa oprema. Naloga poveljnika je bila regijski Gasilski zvezi sporočati razpoložljivo število operativnih gasilcev.

Iz gorenjevaške občine so bili člani posameznih gasilskih društev vpoklicani vsak drugi dan. Prihod gasilcev različnih društev z Gorenjske na Kras je bil koordiniran, tako da so skupaj prišli na zborna mesta, kjer so bili s strani poveljstva na intervencije razporejeni po sektorjih. V vseh dneh gašenja se je iz gorenjevaške občine za pomoč na Krasu odzvalo 97 gasilcev, ki so opravili 2058 delovnih ur, z gasilskimi vozili so prevozili 6486 kilometrov in pri tem porabili 2022 litrov goriva. Nekaj poškodb je utrpela tudi oprema, na srečo pa omembe vrednih poškodb pri gasilcih ni bilo, kar je pokazatelj njihove ustrezne usposobljenosti. Praviloma so šli gasit oziroma izvajat požarno stražo po en dan ali noč naenkrat. Posebno nevarnost za gasilce so predstavljala neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, zato so v glavnem gasili s cest ali drugih varnih lokacij. Ob eksplozijah so se morali umakniti na varno, zaščito so jim nudila tudi gasilska vozila. Večina gasilcev se še ni soočila s požarom tako velikega obsega, zato je bilo sodelovanje pri njegovem gašenju tudi eden izmed načinov pridobivanja izkušenj. Udeležence gašenja se je še posebej dotaknila velika hvaležnost domačinov na Krasu, ki so jim obvarovali premoženje pred uničenjem. Nemalokrat so bili deležni prijazne postrežbe, pomoči pri oskrbi vozil in opreme, pa tudi množičnega aplavza ob odhodu domov. Do izraza je prišla tudi solidarnost med gasilci iz različnih delov Slovenije. Na ta način so spoznali nove prijatelje ter si izmenjali izkušnje pri gašenju. Kot zanimivost velja omeniti izobešanje majic sodelujočih enot, ki je bilo tudi medijsko precej odmevno. Pobuda je prišla s strani domačinke iz Kostanjevice na Krasu in članov PGD Gorenja vas, ki so prispevali prvo majico, sledilo pa jih je še več sto.

Poveljnik Kokalj je še poudaril misel, da kljub temu da so nekateri mediji v slogu senzacionalističnega poročanja gasilce opevali kot junake, gre pri delu gasilca preprosto za pomoč ljudem, ki jo v tistem trenutku potrebujejo, kar je njihovo osnovno poslanstvo, in ne za spektakularno junaštvo. V imenu občinskega gasilskega poveljstva se zahvaljuje vsem, ki so imeli toliko poguma, da so se udeležili zahtevne intervencije na Krasu.

Alenka Brun

Fotogalerija