Nadaljujejo obnovo ceste

25.9.2020

Na cesti Murave–Gorenja Žetina ta čas urejajo slab kilometer in pol dolg odsek, na katerem bodo sanirali pet cestnih usadov in tri zemeljske plazove.

Po izvedenem javnem razpisu je župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež v začetku julija podpisal gradbeno pogodbo za izvedbo druge faze sanacije ceste Murave–Gorenja Žetina z najugodnejšim ponudnikom, to je Gorenjsko gradbeno družbo. Dela, ki bodo po pogodbi vredna slabih 770 tisoč evrov, obsegajo sanacijo petih cestnih usadov in treh cestnih zemeljskih plazov na 1,4 kilometra dolgem cestnem odseku. Občina je za izvedbo sanacije pridobila tudi nepovratna sredstva ministrstva za okolje in prostor v višini 619 tisoč evrov, so pojasnili na občini. Po uvedbi v delo v začetku avgusta se je sanacija zaradi izvedbe obvozov najprej začela na zgornjem odseku Gorenja Žetina–odcep Dolenja Žetina, so razložili na občini in dodali, da je končana sanacija prvega plazu pri Gorenji Žetini, kjer so dogradili 25-metrski oporni zid, v teku pa je sanacija drugega plazu z 90-metrskim opornim zidom. "Poteka tudi sanacija usada pri odcepu za Dolenjo Žetino, kjer se gradi 30-metrski oporni zid, vsi zidovi so visoki od štiri do sedem metrov." V teh dneh naj bi se začela tudi sanacija usada v Hlevišah. Tako bo obnova potekala na polovici od skupno osmih plazov in usadov, ki jih je treba sanirati na tem odseku, so še dodali na občini. "Sanacija se izvaja s popolno zaporo ceste, zato smo predhodno uredili in utrdili obvoze." Glavnino del želijo na občini izvesti do novembra, ko bo mogoče napovedati tudi trajanje nadaljnjih zapor.
Pred tem so že končali prvo fazo obnove ceste Murave–Žetina na odseku od Murav do Hleviš, kjer so sanirali štiri obsežne plazove in več udorov ceste, pri čemer so poudarek namenili odvajanju zalednih vod in izgradnji opornih zidov, na novo so izvedli dvoslojno asfaltno prevleko. "Za sanacijo plazov na navedenem odseku ceste smo lani pridobili 768 tisoč evrov nepovratnih sredstev ministrstva za okolje in prostor," so poudarili na občini in dodali, da bo izvedba obeh faz sanacije ceste pomenila temeljito in celovito rekonstrukcijo celotnega zelo poškodovanega odseka ceste od Javorij do Gorenje Žetine. "V preteklih dveh letih pa smo že zaključili tudi obsežno sanacijo ceste od Krajcev do Javorij, zato bomo torej v prihodnje bistveno izboljšali udobje vožnje od Podobena pa vse do Gorenje Žetine."

Mateja Rant