Najraje kuham za manjše zaključene družbe

24.12.2020

Domen Demšar iz Hotavelj je nedavno pritegnil medijsko pozornost z novico, da je osebni kuhar košarkarja Luke Dončića. Letos spomladi se je po šestih letih vrnil iz Londona, kjer je poleg uspešno zaključenega šolanja ne eni izmed prestižnejših kuharskih šol imel priložnost kuhati tudi za kraljico Elizabeto.

Moja kuharska zgodba se je začela že v otroštvu. Testenine na vse možne načine so bile moja najljubša jed. V tretjem razredu sem jih že pripravil za vso družino," pripoveduje 26-letni Domen Demšar. Takrat je sklenil in domačim povedal, da bo po končani osnovni šoli šolanje nadaljeval na kuharski šoli v Ljubljani ter tam igral košarko. "Košarka je bila moja največja ljubezen. Zanjo me je navdušil oče, igrati sem jo začel v tretjem razredu." Z vpisom na Srednjo gostinsko šolo v Ljubljani je postal član košarkarskega kluba Slovan. Poleg šolskih obveznosti je imel vsakodnevne treninge, vikendi so bili rezervirani za tekme. V košarki je dosegel kar nekaj uspehov, med njimi uvrstitev med državne prvake v kategoriji kadetov. Prizna, da je bil na začetku srednje šole bolj upornik: "Profesorica Majda Rebolj je kaj hitro ugotovila, da bi lahko postal dober kuhar. Jaz pa sem si želel postati le vrhunski košarkar, s kuhanjem pa ne izstopati. Bolj ko se je šola bližala koncu, bolj sem užival v kuhanju. Prelomnica je bil maturitetni izpit. Bil sem vodja priprave pogostitve za starše dijakov četrtih letnikov. Tema pogostitve so bila zelišča Ljubljanskega barja. To je bil zame izziv, ki sem ga odlično opravil," ponosno pove in smeje doda, da se je tudi odnos s profesorico izboljšal. Še zdaj sta v stikih in pozorno spremlja njegovo kuharsko pot. "Prav ona mi je svetovala vpis na londonsko šolo in posredovala kontakt." Po uspešno zaključeni maturi se je vpisal na biotehniško fakulteto v Ljubljani, smer turizem in gostinstvo. A London mu ni in ni dal miru. Leto po maturi se je vpisal na prestižno kuharsko šolo Tante Marie v Londonu. Enoletno šolanje je zaključil z diplomo Cordon blue, ki mu je odprla vrata znanih londonskih restavracij. Ko je kuhal v restavraciji The Ivy, je na večerjo tja prišla tudi kraljica Elizabeta. Restavracija je bila zastražena, vstop je bil dovoljen samo zaposlenim. "Kuhali smo pod strogim nadzorom. V kuhinji je bilo čutiti napetost in vznemirjenost, sploh med Angleži," pove Domen. Med kuhanjem v podeželskem dvorcu Member hotelu Soho House je bil med gosti tudi slavni nogometaš David Beckman. Po šestih letih se je letos spomladi vrnil domov. Preko nekdanjih košarkarskih prijateljev je spoznal Luko Dončića. "Kot vrhunski športnik potrebuje posebno, skrbno načrtovano in pripravljeno prehrano," pravi Domen. Načrt prehrane sestavita skupaj s kondicijskim trenerjem euroligaske ekipe Khimki Moskow Juretom Drakslarjem. Najraje kuha za manjše zaključene družbe. Pri kuhanju prisega na kakovostne sestavine, saj je od njih odvisna kako vost jedi. Rad uporablja lokalne sestavine, ki jim kupi v prodajnem avtomatu kmetije Šupc. Težko v ospredje postavi le eno jed, ki jo najraje postreže. Raje pa pripravlja predjedi in glavne jedi kot sladice. Občasno kaj skuha tudi doma, ko pride na vrsto, saj kot pravi, vsi radi kuhajo.

Tante Marie Culinary Academy je najstarejša kuharska šola, ustanovljena leta 1954, in prva šola v Združenem kraljestvu, ki je podelila diplomo Cordon Bleu. Diploma predstavlja tečaje Tante Marie, ti so od enodnevnih delavnic na določenih področjih kuhanja do enoletne profesionalne diplome Cordon Bleu.

"V teh časih je težko delati načrte za prihodnost," iskreno pove Demšar, ki je zaposlen v hotelu Austria Trend, enem redkih hotelov, ki so ta čas odprti. Zaradi narave dela je veliko zdoma in posledično mu primanjkuje tudi prostega časa: "Ko smo se še lahko družili, sem prosti čas preživljal s prijatelji, s katerimi smo skupaj rekreativno igrali košarko in tenis." Slovenskih kuharskih šovov ne spremlja. "Ko sem še bil v Londonu, me je kontaktiral eden izmed zmagovalcev našega MasterChefa Jaka Mankoč, ki je z mojo pomočjo za nekaj časa postal član restavracije The Ivy." Zase pravi, da nima kuharskega vzornika, je pa hvaležen vsem mentorjem tako doma kot v tujini, od katerih se je imel možnost učiti.

Lidija Razložnik