Namesto lisičk »pasja radost«

22.9.2022

V začetku septembra smo se člani Turističnega društva Gorenja vas udeležili Svetovnega festivala praženega krompirja na Bledu, kjer se je zbralo približno štiri tisoč petsto obiskovalcev.

Letos smo bili prisiljeni spremeniti recept za pražen krompir, saj nam zaradi suše ni uspelo dobiti zadostne količine lisičk. Z njimi smo po utečeni recepturi običajno navdušili obiskovalce, to leto pa smo pražili s t. i. pasjo radostjo.

Pred odhodom smo na krajevni skupnosti pridobili občinsko zastavo, s katero smo ob logotipu društva okrasili našo stojnico. Pražen krompir na naši stojnici je v celoti pošel. Poleg krompirja smo obiskovalcem ponudili pečene rolade z bučnimi semeni, svežo ocvirkovko in maslene piškote, od pijač pa sadjevec, domači »jeger«, hruškovo, žajbljevo in pomarančno žganje, domače belo vino, ledeni čaj in radensko. To smo v imenu občine podarili sodelujoči člani društva. Razen začimb in pasje radosti smo krompir, čebulo in ostale sestavine kupili pri lokalnih kmetih, domačo svinjsko mast in začimbna zelišča (drobnjak in peteršilj) smo prispevali člani društva. Dvodnevno druženje ob kuhanju in nato praženju smo v večernem času zaključili v lokalu Zrajdnca v Gorenji Vasi. Drugo leto bo festival, z našo udeležbo, v Bovcu.

Jožef Čepin