Navdiha ne črpam, saj živi v meni

22.7.2021

Lidija Debelak iz Gorenje vasi je ustvarjala že kot otrok. V naravi je našla zanimive kose, iz katerih so v očetovi delavnici nastajali bolj ali manj posrečeni izdelki. Danes navdušuje z estetsko dovršenimi ročno izdelanimi glinastimi reliefi.

"Spomnim se, da vedno ni šlo vse gladko. Kot otrok nisi vešč rokovanja z orodjem, ne veš, kako se mešajo barve," razlaga in smeje prizna, da je bil rezultat njenega ustvarjanja tudi uničena ročna žaga in ponev z zasušeno barvo. Kasneje se je udeležila tečajev gline in delavnic z lončarskim vretenom, a je kaj kmalu ugotovila, da to ne sledi viziji njenega umetniškega ustvarjanja: "Skozi ustvarjalni proces sem ubrala samosvojo likovno govorico in razvila popolnoma svojo tehniko ter postopek izdelave." Reliefe je ustvarjala že preden se je pred 21 leti odločila, da bo to njen poklic. Takratni pogoji za odprtje domače in umetnostne obrti so bili veliko bolj zahtevni kot danes: "Izdelek, ki si ga predstavil komisiji pod vodstvom etnologa dr. Janeza Bogataja, je moral zadostiti likovnim in drugim estetskim kriterijem. S tem si pridobil certifikat ArtCraft SLO, ki je bil osnova za odprtje dejavnosti." Unikatni reliefi so izdelani iz gline in različnih oblik ter vrst lesa. "Najpomembnejša je ideja, nato zrišem osnutek in skico." Uporablja na zraku sušečo glino, ki jo najprej zvalja, ročno izreže oblike, patinira in pobarva. Najbližje so ji motivi iz živalskega in rastlinskega sveta. Tradicionalne slovenske motive kombinira z ročno klekljano čipko. "Sodobni motivi puščajo nekoliko več ustvarjalnega prostora, a tudi tradicionalni – slovenski imajo svoj čar s svojo krasilno umetnostjo." Kot slovenski rokodelki se ji zdi pomembno, da se ta del kulturne dediščine ohranja in predstavlja na nov način. "Najbolj sem vesela, ko se zaiskri nova ideja, takrat padem v 'posebno stanje', časa ni več, si samo ti, zlit z ustvarjalnim procesom. Navdiha ne črpam, saj živi v meni!" Rada izdeluje klasične motive: angeli, srca, živali, drevesa ... Vsakemu z ornamenti in barvami vdihne neko 'svojskost'. Njen najljubši motiv je drevo življenja tako zaradi oblike kot tudi simbolnega sporočila. Vsak relief je zgodba zase, zato težko določi čas, ki je potreben za izdelavo: "Odvisen je od motiva, detajlov, tehnike obdelave, barvanja, sušenja." Večje reliefe ustvarja tudi več dni ali celo tednov. "Ljudje so se navadili, da poleg motivov, ki jih imam v ateljeju, lahko naročijo tudi relief, za katerega sami izberejo motive, barve, prinesejo čipko. Veliko mi pomeni osebni stik in pogovor s stranko, saj tako najlažje ugotovim njihove želje."

Samostojno je razstavljala v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka, v prostorih UE Škofja Loka in Žigonovi hiši. Loški rokodelci imajo vsako leto dve skupinski razstavi. V sklopu poletnih uric je vodila delavnice za otroke, v sklopu kreativnih vsebin pa delavnice za turiste. Sodeluje tudi na razstavah KD Deteljica. Hvaležna je, da se lahko ukvarja z ustvarjalnim poklicem, ki jo izpolnjuje in veseli. Izdelki so na voljo v približno dvajsetih trgovinah, galerijah in muzejih po Sloveniji. Možno jih je naročiti tudi po spletu. Največ izbire, tudi večje kose, ima vedno doma. "Nekaj reliefov hranim kot spomin na dogodke in občutja iz svojega življenja. Mogoče v prihodnosti iz njih nastane retrospektivna razstava, kdo ve. Če komu pogled na moje ustvarjanje poboža dušo, sem izpolnila svoje poslanstvo," skromno zaključi Lidija Debelak.

Lidija Razložnik