Ne le tekme, dirke so vse bolj dogodki

24.9.2019

Pokal polanskih puklov

S kolesarko dirko na Blegoš se je 15. septembra 2019 zaključil letošnji Pokal polanskih puklov. Že deveti po vrsti v organizaciji domačih društev.

Na kolesarski dirki iz Poljan na Stari vrh (14. julija) sta tako kot lansko leto absolutna zmagovalca postala Dean Bratuš v moški in Laura Šimenc v ženski konkurenci. Letošnje dirke se je udeležilo 127 tekmovalcev in tekmovalk iz Slovenije in Avstrije, tekmovali so v 15 starostnih kategorijah. Občinski prvaki občine Gorenja vas - Poljane v vzponu so postali: Miha Alič, Erik Mlinar, Aleš Hren, Niko Pustovrh, Franc Peternel in Katja Ferlan.
Športno društvo (ŠD) Špik Lučine je 15. avgusta pripravilo dirko na Pasjo ravan. Dirke se je udeležilo 78 tekmovalcev in tekmovalk. Absolutna zmagovalca dirke sta letos postala Matej Drinovec v moški in Erika Jesenko v ženski konkurenci. Športno društvo (ŠD) Sv. Urban je 17. avgusta organiziralo tekmovanje v dirki na Javorč, kjer se je pomerilo 76 tekmovalcev in tekmovalk. Absolutni zmagovalec v moški konkurenci je postal Matej Drinovec, v ženski pa Erika Jesenko. 8. septembra je potekala predszadnja dirka – dirka na Lubnik, ki se je je udeležilo 83 tekmovalk in tekmovalcev. Absolutni zmagovalec v moški konkurenci je postal Aleš Hren, med ženskami pa Špela Šrajnar.

Organizatorji Pokala polanskih puklov se letos lahko pohvalijo z novo spletno stranjo www.pokalpolanskihpuklov.si, kjer lahko najdete tudi končne rezultate posameznih dirk po različnih kategorijah. “Z letošnjo, deveto sezono skupnega sodelovanja organizatorjev kolesarskih prireditev v Poljanski dolini oz. na Škofjeloškem hribovju smo zelo zadovoljni. Pokazalo se je, da se je pokal zasidral v zavest kolesarjev. Poljanska dolina je morda tudi zaradi skupnega pokala postala zadnja leta s strani kolesarjev zelo obiskana,” je ob koncu letošnjih tekem povedal Niko Stržinar. Pred jubilejno, deseto sezono organizatorji obljubljajo, da se bodo še bolj potrudili, da bodo polanske pukle čimbolj približali vsej Sloveniji.

Po Blegošu v deseto sezono
21. izvedba kolesarskega vzpona Blegoš je postregla z novo ugotovitvijo, da postaja dogodek, ne le tekma.
97 udeležencev in še nekajkrat toliko pohodnikov oz. navijačev pri koči na Blegošu je ustvarilo kuliso, ki si je vsak organizator samo želi. Absolutna zmagovalca sta postala Tanja Žakelj, že 14-ič je ostala na Blegošu neporažena, in med moškimi Blaž Žle, ki je v klubskem dvoboju premagal zmagovalca zadnjih nekaj let, Luko Tavčarja.
Tekmovanje je poleg memorialne note, spomnili smo se našega sodelavca Lojzeta Oblaka, štela tudi za občinsko prvenstvo občine Gorenja vas - Poljane. Zmagovalci petih kategorij so postali Katja Ferlan (KD Belaunce), Marko Pustavrh (KD Belaunce), Simon Alič (KD Brda), Erik Mlinar (KD Belaunce) in Milan Jelovčan (Poljane). Najštevilčnejša ekipa so bili KD Belaunce.
Vzpon je bil tudi zadnji od petih puklov (Stari vrh, Pasja ravan, Javorč, Lubnik, Blegoš). Sezona je bila uspešna, postavili smo novo spletno stran pokala, absolutna zmagovalca sezone pa sta postala Andrej Draksler (Koloka) in Ferlan Katja (KD Belaunce).

Kristina Zajc Božič in Niko Stržinar