Nejc Mravlja, soustvarjalec 30-letnega Radia Ga Ga

28.5.2020

Najbolj ponosen na posnemanje samega sebe

Satirična oddaja Radio Ga Ga letos obeležuje 30-letnico predvajanja. Idejnemu vodji Sašu Hribarju se je v studiu pridružilo že kar nekaj posnemalcev (imitatorjev) znanih osebnosti iz politike in javnega življenja. S svojimi liki oddajo bogati tudi Nejc Mravlja iz Hotavelj.

Ekipi se je pridružil v začetku leta 2010: »Septembra 2009 je TV oddaja Hri-bar iskala mlade imitatorje. Uredništvu oddaje sem poslal posnetke imitacij v oddaji že oponašanih likov, Slavoja Žižka, Franca Rodeta, Iva Milovanoviča, Gregorja Golobiča.« Že naslednji dan je prejel vabilo na uvodni sestanek. »Tam so nas razvrstili v pare. V vsaki oddaji se je nato pomeril en par v istem liku s ciljem, da bi po turnirskem sistemu s spletnim glasovanjem gledalk in gledalcev dobili končnega zmagovalca.« Uspelo se mu je uvrstiti v polfinale, prejel pa je tudi vabilo na sestanek z urednikom oddaje.

Na sestanku tudi Sašo Hribar
Urednik Bojan Krajnc ga je seznanil z liki, ki jih v oddaji še niso oponašali, in povprašal po lastnih likih. »Sam sem imel naštudirana metabiologa Arturja Šterna in tedanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča. Sestanka se je udeležil tudi Sašo Hribar, ki me je povabil na ogled Radia Ga Ga, saj so iskali nove okrepitve. Nekaj tednov sem okleval, nato pa zbral pogum ter se 8. januarja 2010 prvič predstavil v etru Radia Ga Ga,« pojasni Nejc. »To je bil začetek posebne ljubezni, ki je s časom vzcvetela v nadvse tesno razmerje.«

Imitira samega sebe
Po nekaj tednih sodelovanja v oddaji je spoznal, da se z vstopom v kateri koli lik v njem odpre prostrano domišljijsko polje. »V slabi uri, kolikor traja oddaja, dobim dovolj energije za ves teden.« Vsi sodelujoči v oddaji imitirajo vse like. Sam rad imitira Arturja Šterna, Rada Pezdirja, Boruta Miklavčiča, Boruta Sajovica, Darjo Radič, Ota Giacomellija. »Občasno 'oživim' osebe iz francoskega govornega področja (Nicolas Sarkozy, François Hollande) sem ter tja tudi izmišljen lik modnega guruja Lukija in – ne boste verjeli – v zadnjem času pogosto oponašam samega sebe v vlogi športnega komentatorja (smeh). Gre za precedens v zgodovini oddaje in zagotovo za najbolj zahteven lik. Nanj sem najbolj ponosen. Več se v Ga Gaju ne da doseči!« Ne mara oponašati likov, ki so jih imitirali že kolegi, npr. Janeza Janše, ki ga je imitiral Marjan Šarec, ali Zorana Jankoviča, ki ga je po njegovem mnenju do popolnosti izpilil Jure Mastnak.

V osnovni šoli oponašal učitelje
Talent je odkril v osnovni šoli: »Začelo se je z glasovnimi upodobitvami, šlo je predvsem za prepoznavne fraze učiteljic in učiteljev. Med odmori, pred poukom in po njem, še posebej pa na ekskurzijah, sem z njimi nehote pridobil pozornost in spoštovanje sošolk in sošolcev.« Domači publiki se je z likom kardinala Rodeta javno predstavil le enkrat, in sicer leta 2012 na prireditvi Pol Polanc, pol Primorc. Precej bolj uživa ob spontanih nastopih med prijatelji, ki njegovim imitacijam najraje prisluhnejo ob spremljavi dobro obložene mize in ubranih glasbenih ritmov.

Priznanje in odgovornost
Nastopil je v pustni različici TV-oddaje Piramida in animirani TV-seriji Jebovlje, ki je bila kasneje preoblikovana v celovečerni animirani film Dobrodošli v Jebovlju. »Sodelovanje v oddaji Radio Ga Ga je po eni strani priznanje, po drugi pa velika odgovornost. Biti del oddaje, ki ima za sabo že 30-letno pot, za medijskega debitanta ni mačji kašelj, a me je kot strastnega ljubitelja imitacij, zlasti učiteljic in profesoric, vselej navdihovala in že v rosnih letih predstavljala nujen tedenski odmerek neznanske zabave,« je iskren Nejc, ki je kot novinar, komentator športnih prenosov ter po novem tudi mentor mladim komentatorskim upom, zaposlen na Šport TV.

Del ekipe tudi v prihodnje
V prihodnje si želi piliti ustvarjalni potencial v oddaji, ki ima po njegovem mnenju, ne glede na dolg staž, pred sabo lepo prihodnost. »S prihodom mlajših kolegov Aleksandra Pozveka, Marka Cirmana in Valentine Plaskan je jedro ekipe, ki ga poleg Saša Hribarja sestavljata še stara mačka Jure Mastnak in Tilen Artač, pričelo še bolj intenzivno sejati ideje v rodovitno imitacijsko njivo. Med nami se je spletla posebna vez in na krilih nove energije se vsak petek nekaj minut čez 10. uro na 1. programu Radia Slovenija zgodi nekaj posebnega. Če ne verjamete, preverite ...« (smeh)

Lidija Razložnik