Nova oskrbnika na Javorču

19.11.2020

S prvim novembrom sta Lovsko kočo na Javorču v najem prevzela nova oskrbnika – Saša Pivk Avsec in Boštjan Avsec.

Saša Pivk Avsec, sicer tudi znan radijski glas, skupaj z možem Boštjanom vodi Agencijo za radijsko in televizijsko dejavnost Media butik, v kateri je osnovna dejavnost organizacija prireditev in medijske storitve. Z gostinstvom imata že izkušnje s prireditev, ki jih organizirata zadnjih trinajst let. Vodenje gostinstva v koči pa jima predstavlja nov izziv. Na vprašanja v zvezi s tem je odgovorila Saša Pivk Avsec.

Kako to, da sta se z možem odločila za najem Lovske koče na Javorču?
Po rodu izhajam iz Poljanske doline, saj starša izvirata iz tega okolja, oče je bil doma v Javorjah, mama pa v Žirovskem Vrhu svetega Urbana. Ti kraji so mi blizu in zelo domači, večkrat sem tu vodila različne prireditve, imam poznane ljudi in prijatelje. Zato smo se z družino lani iz Preddvora, od koder je doma mož in kjer smo živeli dvajset let, preselili v očetov rojstni kraj. Tu smo zgradili hišo. Ker sva se z Boštjanom, ki je po poklicu poleg komercialista tudi kuhar, želela začeti ukvarjati tudi z gostinsko dejavnostjo, sva iskala prost gostinski lokal v Poljanski dolini. Pokazala se je možnost najema Lovske koče na Javorču, saj je Lovska družina Gorenja vas, ki ima kočo v lasti, objavila razpis. Prijavili smo se in bili izbrani. Sedaj z možem kočo čistiva, prenavljava, želiva tudi posvetliti prostore in jim vdihniti dušo. Želim, da bi se v njej tako obiskovalci kot zaposleni počutili domače. Pomaga nama tudi hčerka Manca, ki se že veseli dela v strežbi. Če bo treba, nam bo pomagala tudi gostinska ekipa, ki sodeluje z našim podjetjem.

Kakšna je vaša perspektiva, sploh če upoštevamo trenutno stanje epidemije?
Kočo bomo pripravili do začetka decembra, ko bi že lahko sprejela prve obiskovalce. Ali bo to možno, še ne vem, saj je težko napovedati, kako se bo odvijala epidemija covida-19 in kakšni bodo ukrepi, povezani z njo. Treba se bo prilagajati razmeram. Smo optimisti in upamo na najboljše.

Pa ponudba v koči, kakšna bo?
Kar se tiče kulinarike, bo na voljo domača hrana, predvsem jedi na žlico, kot se za kočo spodobi, pa ocvirkovka, flancati ter ponudbe ob koncu tedna in tematske jedi. Veliko pa stavimo na javorške štruklje, katerih sestavine so še skrivnost, in na štruklje znanih okusov. Ko bo mogoče, naj se obiskovalci sami pridejo prepričat, kakšni so. Iz koče bo dišalo po dobri kavi, hišnih koktajlih, lahko pa pridejo samo po energijo na svež zrak. Predvsem pa se želimo povezati z lokalnimi ponudniki, ker bi radi kar v največji meri stregli kakovostno lokalno pridelano hrano. Da bomo z roko v roki z domačini, mi veliko pomeni. Koča bo odprta ob koncih tedna, v petek, soboto in nedeljo, ter ob praznikih. Sprejme šestdeset ljudi, v večjem prostoru petdeset, v manjšem deset. Na dvorišču je letni vrt z mizami in klopmi, ki vabi predvsem v toplejših mesecih. V neposredni bližini koče so še plesišče z odrom, paviljon z žarom, manjše ograjeno mokrišče in parkirišče. Prostor v koči in ob njej je idealen za našo osnovno dejavnost, se pravi različne prireditve, kot so koncerti, pogovorni večeri z znanimi osebnostmi, veselice, seminarji, predavanja, praznovanja in tako dalje. V koči bodo na prenovljenih stenah možne likovne razstave, še posebej bomo veseli domačih ustvarjalcev. Imam kar nekaj idej na področju turizma, ki bi jih rada uresničila tudi v sodelovanju z Zavodom Poljanska dolina. Zagotovo bodo nove ponudbe veseli kolesarji in pohodniki, ki jih, mimogrede, veliko srečujemo že sedaj, ko urejamo kočo, ter za obiskovalce utrdbe na Golem vrhu in trase Rupnikove linije.

Mislite, da bodo obiskovalci prireditev kljub oddaljenosti Javorča prihajali?
Menim, da ni tako pomembna lokacija, pač pa vsebina dogajanja. Ta mora pritegniti goste. In topla beseda, prijazen sprejem. Koča je poleg pohodnih poti dostopna po asfaltni cesti, do tu lahko pride tudi avtobus.

Kaj bi še sporočili bralcem Podblegaških novic?
Zanimivo je, da sva se z Boštjanom za Lovsko kočo na Javorču zanimala že pred 17 leti, a je bila takrat zasedena. Letos pa naju je tako rekoč poklicala. Iskreno smo hvaležni vsem, ki so nam pomagali, še posebej Omejčkovim iz Žirovskega Vrha svetega Urbana, ki so ponudili deset "desnih rok". Odprti smo za sodelovanje in povezovanje. Obiskovalce vabim na Javorč na sprostitev ali samo na klepet.

Jure Ferlan