Nova podoba podružnične šole Sovodenj

28.5.2020

Ob celoviti prenovi še terasa za vrtec

Energetska sanacija in delna adaptacija starega dela šolske stavbe se po dobrih enajstih mesecih počasi bliža zaključku. »Lepa šola je,« se včasih sliši od kakšnega mimoidočega. Res je in prav je tako, saj si to naši učenci in zaposleni zaslužimo.

Prve mesece so predvsem zunanja dela hitro napredovala, gradbišče je bilo živahno, polno različnih mojstrov, vsak dan je bilo videti rezultate. Ko so se dela povečini preselila v notranjost, je šlo počasneje, ker ekipe delavcev niso bile stalno na objektu. Takrat je bilo treba tudi dosti potrpežljivosti, prilagajanja, čiščenja in selitev učencev ter pohištva iz nadstropja v nadstropje. Leto, ki ga ne bomo nikoli pozabili! Komaj smo dočakali za vselitev primerno obnovljene prostore v vseh nadstropjih, že v njih nismo mogli več uživati zaradi zaprtja šol.
Najbolj opazna je zunanjost stavbe s toplotno izolacijo, nežno poslikavo fasade, novimi okni in vrati ter zamenjano strešno kritino brez štrlečih in izstopajočih dimnikov. Zamenjali so celoten sistem ogrevanja in namestili novo inštalacijo, radiatorje, toplotno črpalko. Povsod so vgradili novo električno napeljavo in svetila. Temeljite prenove je bila deležna šolska kuhinja z vsemi spremljajočimi prostori. Sanitarni prostori pred učilnicami so z novo keramiko, vrati in prezračevalnim sistemom dobili sodobnejšo podobo.

V učilnice so napeljali toplo vodo in z novimi ploščicami popestrili okolico umivalnikov. S pregradnjo velikega predprostora smo dobili novo učilnico za angleščino. Na prostornem in doslej nefunkcionalnem podstrešju smo pridobili prostor za vaje dramskega krožka in hrambo rekvizitov, kulis ter igralskih oblačil. Barvo beleža za posamezno nadstropje so izbrale učiteljice. Novo podobo je dobila tudi garderoba za učence. Delne adaptacije sta bili deležni še stanovanji ob šoli. Zraven prizidka pa so postavili pokrito teraso, ki jo bosta dnevno lahko uporabljali skupini vrtca.
Šola zdaj na zunaj in znotraj deluje bolj prijetno, sveže, vabljivo. Zahvala za to gre odgovornim na občini in Zidgradu z vsemi podizvajalci, s katerimi smo dobro sodelovali. Ko bodo preostale malenkosti zaključili še zadnji mojstri, si bomo vsi skupaj pošteno oddahnili in če nam bo dovoljeno, prenovljen objekt tudi uradno odprli.
Kmalu naj bi na visokem drogu v vogalu igrišča pred šolo zavihrala tudi slovenska zastava. Da bo prišla bolj do izraza, so posekali nekaj dreves, ki so zadnja tri desetletja rasla ob ograji.

Milka Burnik

Fotogalerija