Nova zdravnik in zobozdravnica

25.9.2020

V Zdravstvenem domu Gorenja vas sta z avgustom začela delati Jaka Šinkovec, dr. med., v ambulanti družinske medicine Koprivec, in zobozdravnica Živa Veber, dr. dent. med., ki je v zobni ambulanti za otroke in odrasle zamenjala zobozdravnico Manco Peternelj.

Jaka Šinkovec, ki prihaja iz Žirov, je specializant družinske medicine v zadnjem letniku specializacije. Do marca prihodnje leto bo v ambulanti prisoten enkrat na teden, predvidoma ob četrtkih popoldne, potem nekaj mesecev skoraj vsak dan. Od oktobra 2021, po zaključku specializacije, pa bo v ambulanti predvidoma trikrat tedensko. Ko se bo število opredeljenih pacientov povečalo, se bo povečalo tudi število prisotnih dni. To so sporočili iz ambulante družinske medicine Koprivec.
Čeprav v Gorenji vasi delujejo tri ambulante družinske medicine, pa po podatkih zdravnika Janeza Koprivca vsi tu zaposleni družinski zdravniki presegajo strokovno priporočeno število pacientov na zdravnika, zato bo novi zdravnik lahko bistveno pripomogel h kakovosti dela v vseh ambulantah. "Čas, ki ga bo lahko imel zdravnik za pacienta, je odvisen predvsem od tega, za koliko pacientov ta zdravnik skrbi, in če je to število veliko, tudi tega časa ne more biti veliko. Zame osebno pa so specializanti tisto gonilo modernega znanja, ki me priganja, da ne ostanem strokovno na nivoju izpred desetletja ali dveh," je dejal Janez Koprivec. Kot specializant v zadnjem letu specializacije je Jaka Šinkovec z dovoljenjem Zbornice in ZZZS že začel izvajati opredeljevanje. Glede na pomanjkanje zdravnikov v soseščini je po besedah Koprivca zanimanje neverjetno veliko. Zainteresirani lahko pokličejo v ambulanto Koprivec (04 518 06 04) in sestra jih bo naročila na pregled k novoizbranemu zdravniku.
Sicer je zdravnik Janez Koprivec še pojasnil, da je zanimanje za specializacijo iz družinske medicine vsako leto manjše, zato mora biti okolje za vsakega od njih veselo, da ga ima. "Razporejanje specializantov po ambulantah odreja Zdravniška zbornica. Po tem ključu je v naši ambulanti specializantka Mateja Mur, Jaka Šinkovec pa je z željo po nadaljevanju poklicne poti v našem okolju zaprosil za premestitev, ki so mu jo odobrili," je dejal Koprivec in dodal, da je v preteklem letu v Sloveniji ostalo nezasedenih več kot petdeset specializantskih mest s področja družinske medicine. "To pomeni, da bo čez štiri leta primanjkovalo vsaj petdesetih dodatnih družinskih zdravnikov. In ta trend se nadaljuje. Zato sem vsakega specializanta zelo vesel in se je vredno potruditi, da v našem okolju tudi ostane."

Nova zobozdravnica Živa Veber
Sprememba je tudi v zobni ambulanti za otroke in odrasle, kjer od avgusta dalje deluje Živa Veber, dr. dent. med. Pacienti, ki želijo ostati v tej zobni ambulanti, bodo pri prvem obisku ambulante podpisali za novo izbiro zobozdravnice Žive Veber, tisti, ki ne želijo ostati, pa si bodo izbrali drugega zobozdravnika. Poslovni čas ambulante je ob ponedeljkih in torkih med 12.30 in 19.30, od srede do petka pa od 6.30 do 13.30. Dosegljivi so na telefonski številki: 04 511 28 50.

Tina Dolenc