Novi most na Fužinah do sredine junija

21.4.2022

Dela na državni cesti Trebija–Sovodenj se izvajajo s skoraj enomesečno zamudo. V marcu je bil porušen most čez Hobovščico, novi mora biti zgrajen v stodvajsetih dneh.

Kot so pojasnili na občini, so pri koncu dela na prvem, 500-metrskem odseku pri Hobovšah, ki je že asfaltiran z grobim asfaltom. Intenzivno se dela odvijajo na drugem, prav tako 500 metrov dolgem odseku, kjer so zgrajeni podporni zidovi. Izvajajo se cevni prepusti, zaščite brežin ter nasip ceste za asfaltiranje. Začela so se tudi dela na zadnjem 500-metrskem odseku, na t. i. Fužinskem klancu.

"Marca je bil porušen stari Fužinski most čez Hobovščico. Zgrajeni so bili novi betonski podporniki za zid. Na tem delu se gradijo podporni in oporni zidovi, začela se bo tudi ureditev brežin. Deloma je v cesto že položena nova elektro kabelska kanalizacija," razloži Boštjan Kočar iz gorenjevaške občine. Izvajalca gradbenih del CVP in Raspet imata 120 dni za izgradnjo novega mostu. Ta bo širši in bo omogočil boljši pretok prometa. "Tudi razpon bo nekoliko večji, da bo zadoščal zahtevam vodarjev. Za sanacijo zidov in brežin je bilo v mesecu marcu pridobljeno manjkajoče vodno soglasje. Trenutno so v teku usklajevanja projektne dokumentacije za izvedbo s pridobljenim vodnim soglasjem. Sledi priprava razpisne dokumentacije za izbor izvajalca gradbenih del, katerega objava javnega naročila za gradnjo bo še v tem letu. Stroški izgradnje mostu se v skladu s sofinancerskim sporazumom med Direkcijo RS za infrastrukturo in občino delijo na polovico. Zaradi gradnje novega mostu je promet preusmerjen na državno cesto Trebija–Žiri. Prometna ureditev velja do izgradnje novega mostu oziroma do izteka 120 dni. Na predlog izvajalca se je rok za izvedbo del na državni cesti podaljšal za 52 dni. Kot vzrok za zamudo navajajo nepredvidena dodatna dela, predvsem podaljšanje opornih zidov in dodatnih zaščit brežin ter zemeljska dela za izkope. Nekaj težav z lastnikom parcel imajo tudi na direkciji za infrastrukturo.

Aktualne prometne zapore so objavljene na spletni strani občine, kjer je med drugim navedena tudi točna lokacija zapore in potek obvoza. V primeru, da gre za popolno zaporo pomembnejše občinske ceste, o tem poroča tudi Radio Sora. O zaporah je obveščeno tudi občinsko gasilsko poveljstvo in Policijska postaja Škofja Loka.

Pogodbena vrednost gradbenih del znaša 4,6 milijona evrov, od tega Direkcija RS za infrastrukturo krije 4,5 milijona evrov in občina skoraj 74 tisoč evrov. Dela na državni cesti Trebija–Sovodenj bodo predvidoma zaključena do konca septembra.

Lidija Razložnik