O divjih zvereh bodo odločale tudi lokalne skupnosti

24.9.2019

17. avgusta so v Davči na okrogli mizi, ki sta jo organizirala Združenje civilnih iniciativ Slovenije in TD Davča, spregovorili o možnostih sobivanja z divjimi zvermi.

»Trdimo, da so nam kratene osnovne človeške pravice, zagotovljene z ustavo, ne moremo prosto razpolagati s svojo imovino, naša svoboda je okrnjena, naš občutek varnosti je okrnjen. To ne pelje nikamor,« je o razlogih za okroglo mizo pojasnil Ivan Mavri iz Civilne iniciative Cerkno (CIC). Prepričani so, da mora imeti lokalna skupnost prevladujoč vpliv na določitve območij naselitve velikih zveri. Zahtevajo sistemsko ureditev odškodnin in da država celostno ovrednoti vpliv zveri na podeželje. Okoljski minister Simon Zajc je obljubil, da bodo v delovno skupino za pripravo strategije tako za volka kot risa poleg stroke vključili še lokalne skupnosti ter skupno določili število in območje zveri, kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec pa je poudarila, da bodo uredili tudi sistem, da v prihodnje ne bo več omogočal toliko pritožb na sodiščih, ki bi ustavljale normalno in strokovno upravljanje z zvermi.

Izpostavili so varnost otrok na šolskih poteh. »Z ministrstva za okolje smo že dobili navodila za sofinanciranje podaljšane relacije prevozov. Ampak to je posledica, mi moramo odpraviti vzroke, da ne bo nepotrebnega razmetavanja denarja in ne bo strahu v teh koncih, saj koče na Blegošu, Poreznu in Ratitovcu kljub lepemu vremenu že beležijo manj obiska. Ljudje v gozd ne gredo več in to ni prav,« je dogajanje povzel tudi župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež.

Lidija Razložnik