Ob jubileju posebna številka Vaščana

24.12.2020

Praznično leto petdesete obletnice ustanovitve Športnega društva Poljane je zaznamovala tudi posebna številka Vaščana.

Kadar človek doseže petdeset let življenja, se rad ustavi in ozre po prehojeni poti. Z nostalgijo pregleduje svojo mladost, opazuje rast in z optimizmom pogleduje tudi v drugo polovico življenja, v katero vstopa. Podobne mejnike ima lahko tudi skupnost in letos ga je s petdesetletnico neprekinjenega delovanja doživelo tudi Športno društvo Poljane. Zato je bilo to leto za športnike v Poljanah praznično. Kljub koronavirusu nam je uspelo praznik lepo obeležiti. Poleg obnovitve Trim steze Golava in organizacije dveh zaključnih turnirjev v floorballu je v prazničnem letu, bolj natančno konec novembra, izšla izredna, športna številka lokalnega glasila Vaščan. Za vse, ki ne veste, naj omenim, da se v Vaščanu vsako leto zbere kronika Poljan, oglasijo se društva, šolsko prilogo prispeva OŠ Poljane, najbolj brani pa so članki domoznanske vsebine, razmišljanja, intervjuji in rubrika Iz sveta.

Kljub koronavirusu nam je uspelo praznik lepo obeležiti. Poleg obnovitve Trim steze Golava in organizacije dveh zaključnih turnirjev v floorballu je izšla izredna, športna številka lokalnega glasila Vaščan.

Letošnja izredna športna številka Vaščana pa se posveča zgolj športni dejavnosti v Poljanah. Po obliki in velikosti spominja na zbornik. Na osemdesetih barvnih straneh velikosti A4 so zbrani prispevki številnih poljanskih športnikov, v katerih je zajeta bogata športna dejavnost Poljan. Pogledali smo v vse kote in kotičke športnega društva in tudi še čez njegove okvire, strnili zgodovino, spomine, vtise, razmišljanja, se dotaknili vseh športnih panog in starostnih skupin ter spremljali razvoj športnih dejavnosti od začetka do današnjih dni. Nastal je bogat dokument športne dejavnosti v kraju, podkrepljen s skrbno izbranim slikovnim in celo arhivskim gradivom. Vanj je pisalo 25 avtorjev, med njimi so se nekateri podpisali tudi pod več člankov. Dela je bilo veliko. Iskrena hvala vsem. Omenim pa naj najbolj zaslužne za nastanek bogate številke. Urednica je bila Jerneja Bonča, sourednik Aleš Šubic je vsebinsko zasnoval številko in skupaj z Jakom Šubicem skrbel za slikovni material, Bernarda Pintar je zbrala in priredila šolske prispevke, lektorirala je Tina Benedičič, oblikoval pa Matjaž Mazzini. Prav tako se želim zahvaliti Krajevni skupnosti Poljane, Občini Gorenja vas - Poljane in številnim sponzorjem, ki ste številko finančno omogočili. Dragi bralci, zimski čas in čas koronavirusa je kot nalašč za branje. Preživite ga prijetno tudi ob športni številki Vaščana. Krajani krajevne skupnosti ste športno številko Vaščana dobili na dom. Če pa številke nimate in bi Vaščana radi prebrali, ga tega najdete med objavami na našem profilu na Facebooku.

Gašper Klinec, predsednik ŠD Poljan