Ob zaključku vojaške vaje prevzem gasilskega vozila

21.10.2021

Na več lokacijah po Sloveniji je prejšnji mesec potekala mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava 2021.

Začela se je 6. septembra na območju Bohinjske Bele, se nadaljevala na območju doline Draga in Stola pri Begunjah na Gorenjskem ter se s tretjim sklopom v občini Gorenja vas - Poljane zaključila 21. septembra z napadom na Blegoš.

Na vaji je sodelovalo približno tristo pripadnikov Slovenske vojske, tujih oboroženih sil Velike Britanije in Združenih držav Amerike ter Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje. Cilj mednarodne vojaške vaje je bilo izboljšanje usposobljenosti enot za gorsko bojevanje, izmenjati izkušnje in izboljšati civilno in vojaško sodelovanje. Med drugimi so k sodelovanju povabili tudi Prostovoljno gasilsko društvo Hotavlje. Kot je povedal vodja vaje podpolkovnik Fedja Vraničar, poveljnik 132. gorskega polka, so bili v slovenski vojski z rezultati vaje Zvezda Triglava 2021 zelo zadovoljni. Dosegli so vse cilje vaje, predvsem pa so veseli, da so bili tako uspešni predvsem na področju civilno-vojaškega sodelovanja. Veseli so bili sprejema pa tudi potrpežljivosti občanov občine Gorenja vas - Poljane. Prav tako so bili nad območjem izvajanja vaje zadovoljni pripadniki tujih vojska, saj v njihovih državah ni tovrstnih pogojev za usposabljanje. Posebna aktivnost, ki so jo letos prvič izvedli v okviru mednarodne vojaške vaje, je izvedba skupne reševalne vaje z ekipami ambulante nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Škofja Loka in člani PGD Hotavlje, v okviru katere so vsak posebej preverili svoje zmogljivosti in zmožnost skupnega delovanja v krizni situaciji.

Nadvse so bili veseli velike udeležbe lokalnega prebivalstva na slovesnosti ob dnevu 132. gorskega polka in sedemdesetletnici delovanja PGD Hotavlje, ki so jo pripravili na Hotavljah na dan zaključka mednarodne vojaške vaje. Prisotni so bili visoki gostje iz Slovenske vojske. Zbrane je nagovoril tudi župan Milan Čadež, ki se je zahvalil občanom in lastnikom vpoklicanih zemljišč, da so vajo tako lepo sprejeli in s tem omogočili njeno izvedbo. Poveljnik PGD Hotavlje Blaž Potočnik je povedal, da so prevzem novega gasilskega vozila, ki so ga sicer dobili januarja, načrtovali že prej, a jim je to preprečila epidemija covida-19. Na slovesnosti je blagoslov vozila opravil vojaški kaplan pater Vito Muhič. Prisotnih je bilo kar okrog sto gasilcev ter skoraj vsa gasilska vozila iz celotnega poveljstva občine. Prireditev se je zaključila s pogostitvijo in druženjem prisotnih. Za prigrizek je poskrbela Slovenska vojska, za pijačo pa hotaveljski gasilci. Ključe novega vozila je poveljniku društva v imenu zlatega sponzorja podjetja Marmor Hotavlje izročil Branko Selak. Novo vozilo je v prvi vrsti namenjeno intervencijam pri požarih v naravnem okolju, saj okoliš PGD Hotavlje pokriva največji delež gozdov med gasilskimi društvi v gorenjevaški občini, med drugim tudi obsežna gozdnata pobočja Blegoša s strmimi tereni, ki so zahtevna za gašenje.

Hotaveljski gasilci se ob tej priložnosti zahvaljujejo vsem krajanom in podjetjem, ki so nakup vozila podprli s svojimi prispevki in so se po Potočnikovih besedah odzvali nad pričakovanji. Zahvaljujejo se tudi vsem, ki so sodelovali pri izvedbi predaje vozila, in Slovenski vojski za sodelovanje. Ugotavljajo, da se je civilno-vojaško sodelovanje v njihovem primeru izkazalo za zelo uspešno. Pridobitev novega vozila pa ni zaključek dejavnosti v društvu, saj že snujejo načrte za nadaljnji razvoj.

Jure Ferlan

Fotogalerija