Obisk maš spet možen, a z omejitvami

28.5.2020

30. aprila je Slovenska škofovska konferenca izdala navodila, ki veljajo tudi za župnije v Občini Gorenja vas - Poljane.

V njih je določeno, da je možna udeležba pri mašah v cerkvah, kjer je poskrbljeno za varno razdaljo med posameznimi udeleženci, ki morajo nositi maske, prav tako tudi za razkuževanje in zračenje. Pred vstopom si je treba razkužiti roke in ves čas ohranjati priporočeno razdaljo med posamezniki. Dovoljeno je, da člani istega gospodinjstva sedijo skupaj. Obhajilo se še vedno deli samo na roke, v kropilnikih ni blagoslovljene vode. »Vse to v praksi zahteva kar nekaj prilagoditev«, je povedal župnik na Trati in dekan dekanije Škofja Loka Gregor Luštrek. Ljudje morajo zato v cerkev priti prej kot običajno, saj se morajo zvrstiti na svoja mesta. V njegovi župniji so se ljudje lepo razporedili k udeležbi pri maši čez cel teden, saj se držijo navodil škofov, ki so v trenutnih razmerah odločili, da šteje udeležba pri maši katerikoli dan kot v nedeljo. Uvedli so tudi sobotno večerno mašo. Tako niso nikogar zadržali zunaj cerkve. Podobno je tudi v drugih župnijah.
Se pa župnijam že pozna izpad običajnih darov. Ti, ki jih zberejo sedaj v poseben nabiralnik, zadoščajo le za sprotno pokrivanje stroškov, ne zadoščajo pa za vzdrževanje objektov.
Zakramente se deli ob upoštevanju splošnih predpisov o preprečevanju prenosa virusa. Pogrebni obredi se opravljajo v ožjem družinskem krogu, pogrebne maše pa ob že omenjenih pogojih. Vse dejavnosti župnij, pri katerih se zbirajo ljudje, so do nadaljnjega odpovedani, verouk pa poteka na daljavo.

Jure Ferlan