Obletnice zaznamovali z razstavo

23.9.2021

V kulturnem domu v Poljanah je na ogled retrospektivna razstava reprodukcij poljanskih ustvarjalcev zadnjih dvesto let z naslovom Medrug Polanci.

Razstava je posvečena 200. obletnici rojstva Štefana Šubica, lanskoletni 180. obletnici rojstva Ivana Franketa in Janeza Šubica, 170. obletnici rojstva Ivana Tavčarja in prihajajoči 100. obletnici rojstva Iveta Šubica. Na razstavi si je mogoče ogledati dela enajstih poljanskih likovnih ustvarjalcev. 

S po tremi deli predstavljajo Štefana Šubica, Ivana Zajca, Ivana Franketa, Janeza Šubica, Jurija Šubica, Antona Ažbeta, Iveta Šubica, Petra Jovanoviča, Iztoka Sitarja, Majo Šubic in Metoda Frlica. V kronološkem zaporedju so predstavili najprej šest predstavnikov iz 19. stoletja in še pet tistih, ki zaznamujejo naš čas. "In prav vsi so s svojimi deli segli preko meja v svet," je poudarila umetnostna kritičarka Petra Vencelj, ki je ob tem tudi spomnila, da ima Poljanska dolina za slovensko kulturo velik pomen tudi zaradi tega, ker od tod izvira izredno veliko število rezbarjev, podobarjev in priznanih likovnih umetnikov. "Z njihovimi izdelki je posejana vsa Poljanska dolina in tudi širše slovensko območje." Andrej Šubic iz Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane pa je poudaril, da je navdušenje tista beseda, ki najbolj zaznamuje razstavo. "Navdušenje za svetlobo, ki je vedno simbol svobode, svoboda pa je potrebna, da je možno ustvarjati. In tako se krog sklene: navdušenje je potrebno za ustvarjalnost."

Razstavo si bo mogoče ogledati do premiere gledališke igre Medrug Polanci v oktobru, vse reprodukcije pa so zbrali tudi v katalogu, ki je izšel ob razstavi.

Mateja Rant