Obnova regionalnih cest v občini

24.12.2020

Po novi cesti na Sovodenj čez dve leti

Sredi novembra je Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) objavila odločitev o oddaji javnega naročila za izvedbo sanacije 1,5 kilometra dolgega odseka ceste Trebija–Sovodenj s sanacijo zidov in brežin.

Podjetje CVP je bilo s ponudbo v vrednosti 4.625.382 evrov najugodnejši ponudnik. Odločitev je pravnomočna, izvajalska pogodba pa je bila podpisana sredi decembra. Rok za zaključek del je v drugi polovici leta 2022.
Nekaj dni kasneje je bil podpisan tudi sofinancerski sporazum z DRSI za obnovo obvozne poti Sovodenj–Javorjev Dol, kjer direkcija krije približno dvajset odstotkov stroška obnove ceste, ocenjene na 320.000 evrov. Občina mora pripraviti projektno dokumentacijo in izvesti javno naročilo. Začetek del je predviden v drugi polovici prihodnjega leta.

Podpis sporazumov o sofinanciranju obnov cest

Pred kratkim je bil med občino in Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI) podpisan sporazum o sofinanciranju ureditve regionalne ceste Lučine–Dolge Njive.

Podpisani sporazum je osnova za objavo javnega naročila za izbiro izvajalca del. Gre za prvo fazo obnove na sedemsto metrov dolgem odseku. Investicijo, vredno 773 tisoč evrov, bo v znesku 144 tisoč evrov krila občina.
V pripravi je tudi druga faza obnove ceste, dolge 860 metrov do križišča Suhi dol. Z obnovo bodo izvedeni štirje novi podporni zidovi, pločnik in javna razsvetljava. Junija lani je bila izvedena recenzija projekta celotne trase, ki je za drugo fazo predvideval cesto širine pet metrov. Občina je z ugovorom dosegla popravek projekta s spremembo opornih zidov in povečano širino 2 × 2,75 metra oziroma skupno 5,5 metra. Prav tako občina še v tem mesecu predvideva podpis sofinancerskega sporazuma z DRSI za obnovo ceste Gorenja vas–Todraž v višini 3,3 milijona evrov, od tega bo 15 odstotkov zneska investicije krila občina. Druga faza obnove v dolžini 1500 metrov se bo izvajala na odseku Gorenja Dobrava–Todraž. Trasa je v celoti projektirana in recenzirana. Urejen je kataster zemljišč, potrebnih za odkup. Odkupovalec je izbran, v teku je izbira cenilca.

Lidija Razložnik