Od konca marca biometrične osebne izkaznice

21.4.2022

Stare osebne izkaznice, ki so bile v veljavi od junija 1998, so po novem nadomestile biometrične, ki jih lahko državljani Republike Slovenije na upravnih enotah naročijo od konca marca dalje.

Nova osebna izkaznica je hkrati biometrična in elektronska, kar pomeni, da je vizualno drugačna od še obstoječe. Vsebuje 34 izpostavljenih zaščitnih elementov (kar je dvajset več kot dosedanja), med drugim tudi fotografijo v treh različnih tehnikah izdelave. Na izkaznici je čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka (podoba obraza in dva prstna odtisa) ter tri digitalna potrdila: kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in dve sredstvi elektronske identifikacije (visoke in nizke ravni zanesljivosti), ki so zaščiteni z uporabniškim geslom. Tega uporabnik nastavi z začetnim geslom, ki ga prejme po prejemu osebne izkaznice in omogoča elektronsko identifikacijo in avtentikacijo za dostop do elektronskih storitev ter elektronsko podpisovanje. Osebna izkaznica vsebuje še QR-kodo, ki omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava – veljavnost lahko preverjajo notarji, banke, zavarovalnice in podobno v Sloveniji in tujini. Predvidoma osem mesecev po začetku izdaje bo z biometrično osebno izkaznico mogoča tudi uporaba v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Na podoben način kakor s kartico zdravstvenega zavarovanja bo mogoče uveljavljati zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zavodih z elektronsko identifikacijo.

Kje in kako oddati vlogo
Vloga za osebno izkaznico se vloži osebno na katerikoli upravni enoti v Sloveniji ali na katerem koli diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini. Priložiti je treba staro osebno izkaznico ali drug dokument, s katerim državljan izkaže istovetnost, in fotografijo. Ob vlogi se državljanu od dopolnjenega 12. leta starosti odvzameta tudi dva ploska prstna odtisa, kar je bistvena novost v postopku. Otrokom do dopolnjenega 12. leta starosti se izda biometrična osebna izkaznica, ki ni elektronska, ima pa čip z biometrijo. Otrok, ki je starejši od osem let in se že zna podpisati, mora biti ob vložitvi vloge navzoč. Za osebno izkaznico za otroka zaprosi njegov zakoniti zastopnik.

Veljavnost enaka kot pri starih osebnih izkaznicah
Veljavnost nove izkaznice je enaka kakor doslej: za otroke, mlajše od treh let, tri leta; za državljane, stare od tri do 18 let, pet let; za državljane, stare od 18 do 70 let, pa deset let. Po dopolnjenem 70. letu starosti se državljanu izda osebna izkaznica s trajno veljavnostjo. Veljavnost kvalificiranega potrdila za elektronski podpis in sredstev elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti je do konca veljavnosti osebne izkaznice oziroma največ deset let od dneva izdelave. Čas izdelave izkaznice je do sedem dni, so pojasnili na Upravni enoti Škofja Loka. Cena za izkaznico z veljavnostjo deset let (ali trajno) je 29,53 evra in je od dosedanje dražja za dobrih deset evrov. Za otroško osebno izkaznico do tretjega leta starosti je treba odšteti 22,27 evra, za starost od tri do 12 let 24,07 evra, za starost od 12 do 18 let pa 24,93 evra.

Veljavnih osebnih izkaznic (še) ni treba menjati
Če imate veljavno osebno izkaznico, vam je ni treba zamenjati, razen če vam poteče oziroma v 30 dneh ob spremembi naslova stalnega prebivališča. Na Upravni enoti Škofja Loka posebej opozarjajo na nekaj novosti pri postopku pridobivanja osebne izkaznice. Za državljana, ki ni poslovno sposoben, vložita vlogo starša ali eden od staršev s soglasjem drugega oziroma drug zakoniti zastopnik. Soglasje drugega od staršev pri vložitvi vloge za izdajo osebne izkaznice otroku ni potrebno, če otrok prebiva na naslovu, ki je enak naslovu obeh staršev; vlogo vlaga tisti od staršev, ki mu je otrok zaupan v varstvo in vzgojo; njegovo prebivališče ni znano; mu je odvzeta starševska skrb ali je zadržan izvajati starševsko skrb. Za otroka, ki je nameščen v rejništvo, vlogo vloži njegov rejnik.
Vloga se lahko odda na katerikoli upravni enoti v RS. "Stranke naj imajo s seboj osebni dokument, sliko oz. številko e-fotografa, ki mora ustrezati zahtevam biometrije (kot za potno listino), ne sme biti starejša od enega leta oz. mora izkazovati pravo podobo državljana. Vloge za osebne izkaznice sprejemamo tudi na vseh krajevnih uradih. Za zdaj se za obisk Upravne enote v Škofji Loki in na krajevnih uradih ni treba naročati," pojasnjujejo na UE Škofja Loka, kjer ne beležijo čakalnih dob, kot se to dogaja na nekaterih drugih upravnih enotah po državi.

Damjana Peternelj