Odkrite najdbe presegle pričakovanja

24.3.2022

V Poljanah nadaljujejo arheloške raziskave, obenem pa iščejo rešitve za začasno zaščito območja arheologije in elementov, da bi preprečili njihovo propadanje v času raziskav.

V Poljanah, kjer nadaljujejo arheološke raziskave na starodavnem najdišču stavbne dediščine, so po izkopu ostankov nekdanje baročne cerkve pred časom naleteli še na ostanke mnogo starejše gotske cerkve, je razložil župan Milan Čadež. Po njegovih besedah so tako že zdaj dobili več, kot so sploh upali pričakovati. 

"Iskali smo temelje baročne cerkve, a se vse bolj jasno izrisuje tudi slika predhodne gotske cerkve," nam je zaupal Čadež in pojasnil, da so izkopali vhodni prag v cerkev in tla cerkve ter začetek sklepnikov, ki se nadaljujejo proti vzhodu. "Ljudski glas, ki je pravil, da so z veliko baročno cerkvijo samo obzidali cerkev, ki je že prej stala na tem mestu, se je s tem potrdil," je zadovoljen župan. Na občini so ob tem poudarili, da odkrite najdbe presegajo njihova prvotna pričakovanja, saj je zlasti gotska cerkev, katere tlak se nahaja skoraj meter in pol nižje od novejše baročne cerkve, zelo lepo ohranjen. "Vidni so še ostanki notranjih spomenikov, ki so projektantom koristno izhodišče pri pripravi zasnove prezentacije in zaščite najdišča," je pojasnila Jana Oblak. Najdbe želijo predstaviti kar najširši javnosti, zato so že organizirali prvi ogled, še pred koncem tekočega šolskega leta bodo pripravili oglede najdišča tudi za osnovnošolce iz njihove občine in širšo javnost. Kot so navedli na občini, so doslej skupaj odkrili 252 grobov, od tega samo letos 63. "V ruševinah znotraj baročne cerkve je bilo sedem grobov, ostali grobovi so bili v plasteh, ki predstavljajo pokopališko plast pred gradnjo odkrite gotske cerkve."

Po besedah Jane Oblak je občina ta čas pred velikim izzivom, na kakšen način reprezentančno predstaviti najdbe ostankov treh cerkva: baročne, gotske in romanske cerkve. "Aktivno sodelujemo z restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki pripravlja projekt prezentacije arheoloških ostankov in ureditev trga na prostoru arheološkega najdišča." Tako zdaj iščejo arhitekturne rešitve končne prezentacije nekdanje baročne cerkve sv. Martina, posebej pa bi želeli prikazati dokaj dobro ohranjene ostanke gotske cerkve in lepo ohranjene baročne kripte, ki se nahaja znotraj gotske cerkve, je še pojasnila Jana Oblak. Arheologi ta čas preiskujejo sledi romanske cerkve, ki segajo v 11. stoletje. "Naš cilj je ohraniti zgodovinske efekte v kar se da neokrnjeni obliki ter prikazati mogočnost cerkve in pomembnost cerkva na našem območju."

Mateja Rant