Odlični mladi športniki

23.4.2020

Luka Stanonik - za floorball ga je navdušil oče

Luka Stanonik iz Podgore je navdušen športnik že od malih nog. Preizkusil se je v smučanju in košarki, a ostal zvest floorballu, za katerega ga je navdušil oče Emil. Z desetimi leti je aktivno pričel s treningi v klubu Polanska banda, v katerem danes igra kot napadalec.

»Floorball je ekipni šport, pri katerem je pomembno, da je ekipa med seboj povezana,« pojasni in poudari, da so ključnega pomena tudi navijači, saj ekipo med tekmami še bolj motivirajo. »Kot napadalec moraš biti iznajdljiv in fizično dobro pripravljen.« Trenira trikrat tedensko v Gorenji vasi in Škofji Loki. Za svojo dobro pripravljenost skrbi tudi sam z različnimi vajami in tekom. Če so dnevi med tednom namenjeni treningom, so vikendi obarvani tekmovalno. Od leta 2018 je član mladinske reprezentance U19, leto dni pa tudi članske reprezentance. 17-letnik je bil kot član ekipe Polanska banda in državne reprezentance na številnih tekmovanjih tako doma kot tudi po svetu.

Udeležba na svetovnem prvenstvu v Kanadi
Septembra 2018 se je kot član mladinske U19 državne reprezentance nameraval udeležiti kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Moskvi. Žal mu je operacija slepiča tik pred tekmovanjem prekrižala načrte in je bil primoran ostati doma. »Tekme sem spremljal od doma in glasno navijal za soigralce.« Reprezentanca se je uvrstila na svetovno prvenstvo 2019 v Kanadi. Tja je potoval tudi Luka in skupaj z ekipo osvojil drugo mesto v svoji kategoriji, na kar je zelo ponosen. Med drugim se je s člansko reprezentanco februarja udeležil kvalifikacij na Danskem.

Podpora družine je pomembna
Igranje floorballa prinese tako pozitivne kot negativne stvari, a je pozitivnih več. »Sklepanje novih prijateljstev, nove izkušnje in spoznanja ter potovanja v druge države.« Pomembna je tudi podpora družine in sestre Lejle, ki je članica ženske ekipe Polanska banda. »Spremljajo me na vseh tekmah in so strastni navijači,« poudari dijak Srednje šole za strojništvo v Škofji Loki. »Res je, da me zanimajo tudi drugi športi, a si v prihodnosti še želim igrati floorball,« še pove Luka, ki je po besedah nekdanjega trenerja Nejca Šege eden izmed najboljših 'produktov' v šoli floorballa v njegovem 20-letnem udejstvovanju.

Lidija Razložnik