Odprli nordijski center Poclain

28.10.2019

Praznik skakalcev v Žireh

Izgradnja najsodobnejšega nordijskega centra v Žireh je po 17 letih uspešno zaključena. 6. oktobra so ga v SSK Žiri uradno predali svojemu namenu. Center ima veliko vrednost za celotno dolino – v njem trenirajo tudi skakalci iz naše občine, v njem sta prve skoke osvajali naši Nika Križnar in Ema Klinec.

Največ zaslug za izgradnjo športnega centra, kjer poleg treningov smučarskih skokov osnovnošolske mladine potekajo tudi številna tekmovanja, imata občina Žiri in Fundacija za šport, ki sta prispevali glavnino finančnih sredstev, pomemben pa je tudi delež SSK Žiri ter njegovih številnih podpornikov, med katerimi je kot sponzor v ospredje stopila družba Poclain Hydraulics.
Vrednost celotne investicije znaša 1,8 milijona evrov, naložbo pa so pomagali izvesti občina Žiri, Fundacija za šport ter z velikim deležem v denarju in delu tudi podporniki SSK Žiri. V centru redno trenira okoli 40 tekmovalcev in tekmovalk. Žirovski župan Janez Žakelj je povedal, da je Nordijski center Poclain v ponos ne le Žirem, pač pa celotni regiji, občina je zanj namenila okoli 700.000 evrov, veliko pa so v SSK Žiri postorili tudi sami.

V Nordijskem centru Poclain treningi skokov potekajo na 8-, 15-, 26-, 40- in 60-metrski skakalnici, namenjeni pa so tako domačim tekmovalcem kot tudi gostujočim klubom. Na vseh skakalnicah je trening mogoč tudi pod reflektorji. SSK Žiri se uvršča med šest najboljših klubov na Slovenskem, tako po rezultatih kot tudi po številu tekmovalcev, ki zdaj vadijo pod vodstvom glavnega trenerja Jerneja Kumra in štirih honorarnih pomočnikov: Gašperja Klinca, Gašperja Martinčiča, Luke Oblaka ter Tomaža Nagliča. Vsi so izkušeni in strokovno usposobljeni trenerji smučarskih skokov.

O svojih začetkih in treningih na nekdanji manjši skakalnici v Žireh sta spregovorili tudi Nika Križnar in Ema Klinec, članici SSK Žiri in skakalne A-reprezentance, ki redno posegata po vidnejših uvrstitvah tudi v mednarodnem merilu. Obe sta pohvalili svoj matični klub in izrazili veliko zadovoljstvo z dokončno izgradnjo športnega centra. Ema Klinec, ki se je vrnila po poškodbi ter že trenirala na 60-metrski skakalnici, je povedala: »V letu 2004, ko se spominjam svojih začetkov, je bil tu le kontejner, kamnite uteži in mala peč, na kateri smo se lahko pogreli. Danes se Nordijski center Poclain tu v Žireh s to opremo, ki jo ima, skakalnicami, tirno vzpenjačo, izjemnim fitnesom in garderobami, lahko kosa z najboljšimi centri na svetu. In lahko tudi povem, da če na tukajšnji 60-metrski skakalnici skočiš dobro, je velika verjetnost, da boš skočil dobro tudi drugje.«

P. N.