Okužbe naraščajo, ukrepi se zaostrujejo

18.11.2021

Število okužb po državi in posledično hospitaliziranih je visoko, zato so na državni ravni v ponedeljek začeli veljati strožji ukrepi za zajezitev širjenja okužb s kovidom. Stroka priporoča cepljenje ter strogo upoštevanje predpisanih ukrepov.

Število okužb ostaja visoko tudi v naši občini. V zadnjih treh tednih so jih zabeležili 148, povprečen dnevni prirast je pet, število hkrati okuženih pa 91 (podatki na dan 14. november) in je nižje kot med 4. in 10. novembrom, ko je bilo dnevno aktivnih več kot 100 okužb. Vseh prebolevnikov je bilo do 14. novembra v občini 1397, kar predstavlja dobrih 18 odstotkov prebivalcev. S prvim odmerkom je cepljenih 54 odstotkov občanov, z dvema pa slabih 50 odstotkov, kar pomeni, da za državnim povprečjem zaostajamo: s prvim odmerkom je cepljenih 57 odstotkov državljanov Slovenije, z obema pa 54 odstotkov. Cepljenje je po zagotovilih stroke v boju proti koronavirusu še vedno najbolj učinkovito, zato tudi zdravniki v Zdravstvenem domu Gorenja vas vabijo k cepljenju, ki ga izvajajo v ambulantah družinske medicine. 

Cepljenje v Zdravstvenem domu Gorenja vas brez naročanja 
V ambulantah cepljenje izvajajo za vse občane, ki bi se želeli cepiti s prvim, drugim ali tretjim odmerkom. V zdravstvenem domu je tako na vhodu kot na hodnikih jasno zapisano, kako naj se obiskovalci gibljejo in kje cepljenje poteka. Cepljenje je namenjeno osebam, starim 12 let in več, ki se cepijo bodisi s prvim, z drugim (vsaj tri tedne od prvega odmerka) ali s tretjim odmerkom. Tretji odmerek priporočajo predvsem starejšim in bolj ogroženim osebam ter drugim, ki izrazijo željo. Na voljo je cepivo Pfizer. "Ker si vsi želimo končanja epidemije in prenašanja okužbe med nami, pri čemer nas cepljenje preverjeno in učinkovito ščiti, velja prijazno povabilo k čim bolj številnemu odzivu," vabijo zdravniki v ambulantah Koprivec, Šubic, Lah in Polhek ter Občina Gorenja vas - Poljane.

Veliko zanimanje tudi za cepljenje proti gripi 
Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so sporočili, da od sredine oktobra poteka tudi cepljenje proti gripi in da zanj zaznavajo velik interes. »Zato ima večina ambulant NIJZ na devetih območnih enotah NIJZ zapolnjene termine cepljenja vsaj do konca meseca novembra 2020, posamezne pa tudi že v mesecu decembru,« so še sporočili z NIJZ, od koder sporočajo, naj se prebivalci, ki bi se želeli cepiti proti sezonski gripi, na cepljenje naročijo pri izbranih osebnih zdravnikih ali v najbližjem zdravstvenem domu.

Spoštujmo ukrepe
Poleg cepljenja strokovnjaki priporočajo tudi strogo upoštevanje ukrepov, kot so uporaba mask v zaprtih prostorih ter na javnih površinah, kadar ni mogoče upoštevati primerne razdalje, razkuževanje rok, izogibanje druženjem z večjim številom ljudi ter odgovorno ravnanje ne le do sebe, ampak tudi do drugih. Velik poudarek je na uravnoteženem življenjskem slogu, pri čemer v zadnjem času strokovnjaki ob skrbi za fizično zdravje v ospredje postavljajo predvsem skrb za duševno zdravje, saj je kovidna bolezen na površje pahnila vse več stisk posameznikov.

Damjana Peternelj