Petdeset let turističnega društva

22.7.2021

Letos Turistično društvo Stari vrh praznuje. Na Starem vrhu bo namreč oglarska kopa zadišala že petdeseto leto zapored.

Turistično društvo (TD) Stari vrh je bilo ustanovljeno marca 1970 pri Žgajnarju na pobudo tedanjega škofjeloškega župana Zdravka Krvine, ki je na Starem vrhu videl izjemno priložnost in lepo turistično destinacijo za goste iz vse Slovenije in tudi tujine. V tistem času so se s turizmom na kmetiji že ukvarjale štiri kmetije, in sicer Tavčarjeva v Četeni Ravni, Žgajnarjeva v Zaprevalu, Potočnikova v Rovtu in Mežnarjeva na Jarčjem Brdu.
Mežnarjeva in Potočnikova sta dejavnost kasneje opustili, pri Tavčarju in Žgajnarju pa se s turizmom ukvarjajo še danes. Kasneje se je tem turističnim kmetijam pridružilo še več kmetij, in sicer v letu 1974 Podmlačanova, po letu 1990 pa še Davčenova in Ožbetova iz Četene Ravni ter Zakrašnikova pri Sv. Lenartu. Te kmetije in tudi vse ostale prebivalce, ki so oddajali sobe in ponujali hrano turistom ter na kakršen koli način želeli pomagati pri vzdrževanju in ureditvi krajev pod Starim vrhom, je Krvina pozval, naj se združijo v društvo, kar je na prvi ustanovni seji marca 1970 tudi zapisano. V društvu so bile povezane vasi Zapreval, Četena Ravan, Sveti Lenart, Luša, Mlaka, Jarčje Brdo … Že prvo leto je bilo v društvo včlanjenih več kot šestdeset članov. Članstvo je v vseh teh letih nihalo, nikoli pa se ni spustilo pod šestdeset. Društvo je že v prvem letu sodelovalo na Kmečki ohceti v Ljubljani in pripravilo dekliščino na Jarčjem Brdu. Že v prvem letu delovanja je v društvu prišlo do ideje, da se na Grebljici pripravi prireditev, ki bi se odvijala poleti in bi bila povezana z delom in življenjem prebivalcev pod Starim vrhom. Pripravili so etnografsko prireditev Dan oglarjev, ki je že petdeset let vodilna prireditev in dogodek v TD Stari vrh. Na prireditvi se prikazuje delo in opravila ter orodja in način dela, kakor se je opravljalo nekoč. Nastopajoči so domači pevci, ki so tudi del kulturne sekcije TD Stari vrh, in folklorna skupina. Že vsa leta društvo stremi k temu, da se prikažejo lokalni običaji in gostu ponudi lokalna kultura, obrt in tudi kulinarika. Prireditev je že vsa leta izjemno dobro obiskana, saj so našteli tudi več kot tri tisoč obiskovalcev. Prireditveni prostor je sredi smučišča Stari vrh v objemu narave in tudi lep ambient prireditve marsikaterega obiskovalca prepriča, da se vrača.

Društvo je vsa leta močno povezano s smučiščem Stari vrh. Pod okriljem TD Stari vrh deluje tudi teniško igrišče, le streljaj od smučišča. V zadnjih letih pa so zelo zaživele tematske pohodne poti, ki so bile pripravljene in označene že kmalu po letu 1990. Poti so vse redno vzdrževane in lepo označene. Vse so primerne za družine in turisti se radi podajajo po njih. Turistično društvo skrbi za urejenost kraja, oznake in informativne table. V decembru pripravijo Miklavževanje in dobri mož obišče vse pridne otroke.

Društvo že dobrih petdeset let uspešno deluje in opravlja naloge, ki so si jih zadali na prvem ustanovnem sestanku leta 1970. Še vedno uspešno izpolnjuje nalogo turistu približati domačo lokalno ponudbo, prikazati lepote krajev pod Starim vrhom in mu ponuditi vse, kar potrebuje za prijeten dnevni ali večdnevni oddih v teh krajih. In vračanje turistov nazaj pod Stari vrh je znak, da lahko Turistično društvo Stari vrh s ponosom vstopa v drugo polovico stoletja.

Hermina Jelovčan