Plapolajo že v skoraj vseh krajevnih skupnostih

26.6.2020

Pred desetimi leti so prvo zastavo velikanko postavili na Hotavljah, ob praznovanju četrt stoletja države sta zaplapolali še nad Poljanami in Podgoro oziroma Trebijo, lani konec leta so državni simbol izobesili v Podjelovem Brdu, letos ob koncu šolskega leta pa še ob šoli na Sovodnju.

Prvo od velikih zastav na izpostavljenih vzpetinah po občini so na Hotavljah namestili na 18-metrski drog poleg bunkerja Rupnikove linije nad Šupcovo domačijo na predvečer rojstnega dne Slovenije leta 2010. Tako so Hotaveljci obeležili štiridesetletnico delovanja domačega turističnega društva. Zaradi dotrajanosti so jo letos obnovili in izobesili tik pred državnim praznikom. 

Leta 2016 postavljeni na Kuclju …
V Poljanah so ob pripravljanju in umeščanju občinskega pohodnega kroga tega speljali tudi do razgledne točke na Kuclju. Ob ureditvi in markiranju pohodne poti se je članom komisije, ki so pot pripravljali (med njimi je bil tudi tedanji predsednik KS Poljane in zdajšnji podžupan Anton Debeljak), naenkrat pokazala kot primerno mesto za postavitev zastave. Občinski pohodni krog so odprli aprila, zastava na Kuclju pa je slovesno plapolala dva meseca zatem – ob 25-letnici samostojnosti.

»Prepričan sem, da imajo krajani pozitiven, spoštljiv odnos do zastave in praznika, kar vsako leto potrjujejo tudi z velikim obiskom na praznovanju dneva državnosti v Poljanah na kresni večer, 23. junija,« pove Anton Debeljak. Kucelj so med epidemijo pohodniki množično obiskovali in poiskali tudi veliko bližnjic, zato zdaj pripravljajo dodatne usmerjevalne table za vzpon iz Hotovlje. 

… in Ločilah
Idejo, da zastavo postavijo na Ločilah nad Podgoro in Trebijo, ki je prav tako priljubljena sprehajalna točka, je dal Peter Dolinar iz Podgore: »Vedno, ko sem se peljal mimo, sem opazoval hotaveljsko. Ko sem bil v Ameriki, sem videl, kako jih imajo na skoraj vsakem griču … Pa je prišlo do ideje, da bi jo imeli tudi mi. Na Ločilah je res odlična lokacija. Vprašal sem lastnike, omenil sem na občini in bili so za. Zdaj nam je v ponos, da jo imamo.«

Državna zastava je eden od državnih simbolov in jo zato izobešamo, kadar želimo poudariti pripadnost državi, najmnožičneje ob državnih praznikih. Na to navaja najmlajše že župan Milan Čadež, ki slovensko zastavo podeli vsem prvošolcem na prvi šolski dan ter jih poduči o pomenu izobešenja doma.

Na Sovodenjskem kar dve 
Lani so 26. decembra, ob dnevu samostojnosti in enotnosti, zastavo postavili v Podjelovem Brdu na hribu za hišo pri Podčrtarjevih – na mestu, kjer je bil kažipot občinske poti ob (krivični) rapalski meji, ki je delila prebivalce teh območij med nekdanji kraljevini Italijo in Jugoslavijo. Je predvsem opomin, kako pomembno je ohranjati in krepiti nacionalno zavest in ponos.

Tega se zavedajo tudi na Podružnični šoli Sovodenj, kjer so zadnjo od zastav velikank v občini postavili pred slabim mesecem dni ob šolski stavbi. Tako so se izpolnile večletne želje, katerih uresničitev je sprva zadrževala izbira primerne lokacije. V času energetske sanacije šole se je odgovornim v KS Sovodenj porodila ideja, da bi zastavo postavili na brežini pod šolo, od koder bi bila dobro vidna z dna vasi in od okoliških hiš. Končna točka postavitve na betonski zid je zastavo v velikosti tri krat šest metrov dvignila v višino šole. In to prav v času, ko so se obnovitvena dela v stavbi zaključevala in bi se v normalnih razmerah pripravljali na odprtje. Veter dnevno razteza in v različne smeri razkazuje simbol slovenstva, ki ga je finančno omogočila Občina Gorenja vas - Poljane.

Damjana Peternelj in Milka Burnik

Fotogalerija