Po kakovosti življenja na drugem mestu med slovenskimi občinami

6.2.2020

Revija Moje finance je tudi letos pripravila lestvico 212 slovenskih občin, kjer se najbolje živi.

Prvo mesto je že tretje leto zapored pripadlo Občini Cerklje na Gorenjskem, drugo mesto je zasedla Občina Gorenja vas - Poljane, sledita ji prav tako gorenjski občini – Komenda in Žiri. Med prvimi desetimi občinami na lestvici je tako pet gorenjskih in pet osrednjeslovenskih občin.

Revija lestvico pripravi glede na obdelane statistične podatke – različnih podatkov je več kot 50 tisoč. Te analizirajo na podlagi petih glavnih kazalnikov, in sicer gospodarstva, prebivalstva, infrastrukture, zdravja in kriminalitete. Vsakega od teh sestavlja več podkazalnikov, ki jih je skupaj 48.
In kje je po analiziranih podatkih Občina Gorenja vas - Poljane? Po življenjski moči prebivalstva jo na lestvici najdemo na drugem mestu. Lani je naša občina sicer v tej kategoriji zasedla prvo mesto. Obenem podatki kažejo, da je naša občina tudi med najmlajšimi občinami, saj je povprečna starost občanov dobrih 38 let; mesto si deli s Komendo. Našo občino najdemo še na drugem mestu v kategoriji najbolj zdravih občin, pred njo je le Občina Dobrova - Polhov Gradec, na tretjem mestu je Občina Žiri. V tej kategoriji so preverjali predvsem, koliko občanov se zdravi zaradi bolezni sodobnega časa (npr. depresija, diabetes, povišan krvni tlak), kako je s prekomerno hranjenostjo otrok, pa z umrljivostjo, s kajenjem, pijančevanjem, kako preventivno skrbimo za svoje zdravje ter koliko dni so občani v povprečju bolniško odsotni. Pri drugih glavnih kazalnikih analize naša občina posebej ne izstopa. Tako dobimo skupno razvrstitev vseh 212 občin, med katerimi je na podlagi analize vseh petih glavnih kazalnikov prva Občina Cerklje na Gorenjskem, sledi ji Občina Gorenja vas - Poljane, tretja je Komenda, četrte Žiri, sledita občini Dol pri Ljubljani in Železniki. Med gorenjskimi občinami na lestvici najdemo še Škofjo Loko na sedmem mestu, Naklo na 11., Šenčur na 14., Mestno občino Kranj na 16., Jesenice pa na 98. mestu.

Kristina Zajc Božič