Pol stoletja košarke v Gorenji vasi

24.12.2019

Celodnevni košarkarski praznik združil vse generacije

30. novembra je v novi športni dvorani prvega od odmevnejših dogodkov s tekmami vseh generacij pripravil Košarkarski klub Gorenja vas, ki letos obeležuje 50 let igranja košarke v kraju.

Zgodnje popoldne so parket zavzele selekcije osnovnošolskih košarkarjev, pozno popoldne pa igralci, ki so kadar koli oblekli članski dres: na parketu so se znova pomerili člani, za njimi veterani, prvega od vrhuncev večera pa je ponudila tekma legend, pionirjev košarke v Gorenji vasi.
Leta 1969 so mladi Gorenjevaščani Miran Ferlan, Janez Čadež in Srečko Trček, tedaj še v TVD Partizan, današnjem Sokolskem domu, namestili prvi koš. Nov mejnik je pomenila izgradnja nove osnovne šole s telovadnico leta 1971, kjer so lahko trenirali. Še kot najstnika sta košarkarsko kariero tam začela tudi Izidor Selak in Herman Pustavrh, ki sta kot nekdanji vodji sekcije zaznamovala dobršen del zgodovine tega športa. Veliko je je v zborniku ob 30-letnici popisal prav Selak, sedanji ravnatelj šole, ki je osnove košarke osvojil kot 11-letni deček, vodenje sekcije pa prevzel še med študijem leta 1979: »Z izgradnjo telovadnice pri OŠ Ivana Tavčarja v Gorenji vasi nas je tedanji učitelj telesne vzgoje Janez Bizjak iz Žirov, začel trenirati dvakrat tedensko v sklopu ŠŠD Blegoš. Dvajset let sem bil kasneje trener pionirskih, mladinskih in članskih ekip, prav toliko sem bil igralec v klubu.«
Herman Pustavrh pa se spominja, da je začel leta 1971, ko se je pridružil košarkarskemu krožku pod vodstvom Srečka Trčka. »V spominu mi je ostalo, da smo si prve drese naredili kar iz belih spodnjih majic, na katere smo prišili številke. Košarka je takoj postala prvi šport na šoli in to je še danes,« pove Pustavrh, ki je košarkarsko sekcijo vodil od 1990 do 2004, ko se je ustanovil samostojen košarkarski klub.

Nostalgija po starih časih
»Na srečanju legend sem užival v druženju s košarkarskimi prijatelji, s katerimi smo igrali na tekmah gorenjske lige, tretje in dve leti celo druge slovenske lige. Prepotovali smo velik del Slovenije, bili prava klapa izven igrišča in dosegli na ta način veliko nepričakovanih zmag. Hvala sedanjemu vodstvu kluba za izjemno organizacijo srečanja ob 50-letnici kluba, vsem želim veliko organizacijskih in športnih uspehov,« je po vnovičnem snidenju s prijatelji na parketu povedal Selak. »Dogodek ob 50-letnici je imel zanimiv koncept, saj je ponudil srečanje vseh generacij. Starejše generacije so lahko videle, kako se dela z mlajšimi ekipami; mladi košarkarji pa so opazovali starejše in videli, kako se je igrala košarka nekoč. Osebno mi je bilo zelo všeč, da je na prvem mestu varnost igralcev. Še posebej pa je bilo zanimivo, da so se na tekmi legend pojavili vsi igralci, ki so bili davno nazaj prvaki občine Škofja Loka – po tekmi smo se slikali v enaki postavitvi kot takrat,« navdušenja ni skrival Herman Pustavrh.
Kot tudi ne drugi igralci tekme legend, ki so bili vabila na tekmo zelo veseli, zatrjevali pa so, da je bila nostalgija po starih časih izjemno močna. »To ni bila samo igra z žogo, to je bilo sodelovanje vseh vrst, med drugim so eni dobili službe, jaz prijatelje in ženo …,« je povedal eden od njih. Glede tekme pa, da je bila igra odlična, čustva pa res intenzivna. In še, da je bilo čutiti veliko adrenalina, ki se je sprostil na parketu, pa da je najpomembneje, da so pri teh letih med tekmo ostali celi in nepoškodovani, da rezultat ni bil pomemben.
Drugi vrhunec večera je bila tekma članov 4. slovenske košarkarske lige med člani Gorenje vasi, ki jih trenira Peter Hartman, in Stražiščem. Zmago so z rezultatom 77 : 73 sicer domov odnesli gostje, a navdušenje ob res odlični in napeti tekmi je grelo številne gledalce, ki so spodbujali domače varovance.

Prav 30. novembra letos, ko so v Gorenji vasi obeležili košarkarski jubilej, je minilo 49 let od prve uradne domače tekme košarkarjev iz Gorenje vasi proti Kroju Škofja Loka. 50-letnico so v KK Gorenja vas obeležili s tekmami košarkarjev vseh starosti, katerih ekipe so bile na razdeljene na modre in rumene. Ob koncu dneva so slavili modri z 92 : 83.

V novo obdobje z novim vodstvom in načrti
»Želja je, da se ustvari kakovostne igralce, da bodo konkurenčni v četrti ligi oz. da nam uspe preboj v tretjo, drugo …,« je povzel načrte v prihodnje novi predsednik kluba Gašper Dolenc in dodal še: »Največ bomo delali na podmladku, mladih selekcijah, izpopolnili bomo domač kader.«
Vodja mlajših selekcij je Jaka Trček: »Z mlajšimi v Gorenji vasi, Lučinah in Poljanah delamo štirje trenerji, poleg mene še Grega Eržen, Tina Mlinar Rozinger in Tomaž Dolinar. V klubu je 110 otrok od 1. do 9. razreda, tekmujemo v petih mlajših kategorijah in se v državnih prvenstvih udeležujemo različnih tekem, različnih lig. Selekcija U-13 letos nastopa v državnem prvenstvu, kjer so se uvrstili med 24 najboljših ekip, nastopajo pa tudi v NBA Junior ligi. Do zdaj so že zabeležili dve zmagi.«
»Naš temeljni cilj je bil danes združiti vse generacije košarkarjev. Največji uspeh je, da se nam pridružujejo mladi. Odziv obiskovalcev na tekmah pa je to, kar nam pove, da se splača truditi. Klub smo prevzeli v dobri kondiciji, po današnjem dnevu, če se ozrem nazaj, smo na pravi poti,« sta še povedala predsednik Gašper Dolenc in vodja mlajših selekcij Jaka Trček, ki nista pozabila omeniti, da snujejo tudi zbornik o vseh desetletjih igranja košarke na Gorenjevaškem, ki naj bi izšel prihodnje leto.

Damjana Peternelj

Fotogalerija