Poletje brez knjige – ne, hvala!

22.7.2021

Poletje ni prineslo le dopustov in visokih temperatur, temveč je zrahljalo tudi koronaukrepe v knjižnicah.

V prostorih ni več omejitve števila obiskovalcev, še vedno pa je treba med posamezniki, ki niso člani istega gospodinjstva, upoštevati varnostno razdaljo enega metra. Prav tako še vedno upoštevamo splošne higienske pogoje – minimalni možni stik s končnimi uporabniki, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, uporaba zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki ureja maske, in razkuževanje rok. Z omilitvijo ukrepov se je končala tudi karantena za vrnjeno gradivo.

V Krajevni knjižnici Gorenja nas vas razveseljuje razstava čipk z naslovom Gorenja vas skozi čas. Razstavljeni so tudi klekljani klobuki, ki so s strani obiskovalcev deležni posebne pozornosti in občudovanja. Tudi to poletje smo za mlade in najmlajše pripravili Poletni izziv. Naloge so razdeljene v dve starostni skupini. Mlajši bodo preverili poznavanje treh otroških pravljic in se preizkusili v reševanju dveh ugank. Starejši otroci pa bodo prebrali več kot petdeset strani obsežno knjigo, knjigo, ki nosi znak zlata hruška, in knjigo, označeno s piktogramom (slikovno oznako). Naloge so natisnjene na razglednicah, ki nam jih dostavite do 31. avgusta in deležni boste sladko-hladne nagrade. Otroci ste povabljeni tudi na delavnici v izvedbi društva KRES, ki bosta potekali v poletnih dneh. Prva bo ob izidu Podblegaških novic že mimo, druga pa bo potekala v mesecu avgustu, in sicer v torek, 17. avgusta, ob 17. uri. Delavnica je brezplačna, število otrok pa je omejeno, zato se je treba prijaviti na naslov katka. kres@gmail.com. V okviru programa Pravljično ognjišče, financiranega s strani CLLD Živi živo – življenjske veščine odraščanja, društvo KRES širi prevencijo pred digitalno zasvojenostjo za ohranjanje in razvoj življenjske veščine odraščanja otrok in mladine, in sicer skozi umetnost, pripovedovanje, rokodelstvo, prosto igro, v skrbi za naravno in kulturno dediščino ter empatično strpnost.

V posebnem kotičku vas čakajo letošnji nominiranci za Kresnikovo nagrado 2021. Žirija je za najboljšega to leto izbrala roman Agni avtorja Boruta Kraševca. Kot so zapisali, roman Agni je nenavaden, drzen, srhljiv, napet in premišljeno napisan roman, ki ničesar ne prepusti naključju. Čeprav je ogrodje njegove zgodbe precej vsakdanje – slovensko podeželje, lov, reja živali, običajna družina, prva ljubezen, prevara – ter vsebuje elemente kriminalnega romana in ljubezenske drame, presega žanrske oznake.

Da vam bo poletje minilo čim lepše, sezite tudi po dobri knjigi. Če pa nimate ideje, katero knjigo vzeti v roke, je to še razlog več, da nas obiščete. Pomagali vam bomo pri izbiri, hkrati pa si boste ogledali še prekrasni razstavi.

Romana Hafner

Knjižne novosti/priporočila za odrasle:
1. Craveri, Benedetta: LJUBICE IN KRALJICE: ženske na oblasti
2. Diop, David: VEČ KOT BRAT
3. Durastanti, Claudia: TUJKA
4. Kraševec, Borut: AGNI (Kresnik 2021)
5. Nesbo, Jo: KRALJESTVO
6. Palten, Kristina: BREZ STRAHU
7. Prescott, Lara: SKRIVNOSTI, KI SMO JIH VAROVALE
8. Previšić, Martina: ZGODOVINA GOLEGA OTOKA 
9. Sulejka, Jaouad: MED DVEMA KRALJESTVOMA: resnična zgodba o tem, kako me je bolezen naučila ceniti življenje
10. Štih, Peter: TEMELJI SLOVENSTVA

Fotogalerija