Poletje na Dvorcu Visoko

22.9.2022

Poletje na dvorcu se poslavlja in lahko rečemo, da smo polni lepih vtisov. Gostili smo odlične organizatorje dogodkov, večino dogodkov pa je organiziral Zavod Poljanska dolina. Prepletali so se kultura, kulinarika in program za otroke.

Petkovi večeri so ponujali bogato dogajanje. V začetku julija smo priredili Večerjo s Tavčarji in Kalani, prijeten večer, ki nas je popeljal skozi zgodovino rodbin Kalan in Tavčar. Najprej je zaplesala folklorna skupina Zala z venčkom gorenjskih plesov. Nato nas je Andreja Stržinar popeljala v oblačilno dediščino, zapela so Polanska dekleta iz Turističnega društva Žirovski vrh, za konec smo skupaj z Biljano Ristić iz Loškega muzeja spoznavali Franjo Tavčar v mnogoterih pogledih. Zaključili smo z visoškim loncem, torej jedjo na žlico, značilno za visoško kuhinjo.

V sredini julija so petkov večer z naslovom Rojaki pojejo pred Dvorcem Visoko polepšali pevci iz Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada. Društvo pomaga pri ohranjanju in negovanju slovenskega jezika med slovensko nacionalno manjšino v Srbiji, obenem pa pripomore k širjenju in popularizaciji slovenske glasbe, kulture in tradicije. S KUD Ivana Regna se povezujejo že več let in navezujejo stike ter izmenjujejo nastope. Ob obletnici dr. Ivana Tavčarja smo konec avgusta letos že drugič organizirali kulinarični dogodek Tavčarjev večer in tako pripravili druženje ob Tavčarjevem meniju, ki nas je popeljalo skozi doživetje pristnega lokalnega okolja, ki se prepleta z visoško kuhinjo. Domači okusi, sestavine lokalnih ponudnikov, krožniki, postavljeni v današnji svet, in ambient, zvest Dvorcu Visoko, ki spoštuje tradicijo in gosta. Po koncu kulinaričnega dogodka pa se je pod kostanji na vrtu dvorca odvila še kratka komična predstava v izvedbi KUD Sovodenj. Pri izboru programa na poletnemu koncertu Trilerjev jih je po besedah Janeza Trilerja nagovoril sam Dvorec Visoko z zgodbami mnogih rodov ljudi, ki so tu prebivali, zato je bil prvi del sestavljen le iz slovenskih ljudskih pesmi, drugi pa iz novejših slovenskih pesmi, ki govorijo o življenju, ljubezni, poletju ...

Poleg kulturnih dogodkov smo se še izobraževali z Irmo Dolinar iz Seville iz Žirov in ljubiteljicami naravnega. Prikazala je parno destilacijo zelišč in dišavnic. Predstavila je, kdaj in kako se nabirajo zelišča, da pridelamo optimalen produkt. Pri parni destilaciji dobimo hkrati dva, torej hidrolat in eterično olje. Destilirali smo sivko in res je v Dvorcu Visoko omamno dišalo. Čez poletje se je tudi plesalo. V objemu loških hribov in reke Sore, pod toplarjem v neposredni bližini Dvorca Visoko so se odvijali plesni večeri, ki jih je organiziral Plesni klub ART iz Škofje Loke pod pokroviteljstvom Zavoda Poljanska dolina. Plesalci so se vrteli v ritmih angleškega valčka, fokstrota, diskofoksa, izpustili pa niso niti salse in čačačaja ter ostalih družabnih plesov. Plesni učitelj Matevž Jerman, idejni vodja tega projekta, pravi: »Ni lepšega kot združitev plesa in narave na tako znanem kraju, kot je Dvorec Visoko.« Vodja kavarne Martina Ambrožič Tušar pa ob tem pove: »Plesni večeri pod kozolcem ponujajo romantično vzdušje ob plesu in druženju.«

Obiskali so nas tudi Društvo Fičo klub Slovenije oziroma ljubitelji fičkov, zastav 750 in 850, ter si pod vodstvom Jasne Kejžar ogledali zbirke v dvorcu in se nato na vrtu kavarne okrepčali za nadaljnjo pot. Danilo Oražem je povedal, da je to tradicionalno druženje, ki poteka enkrat letno, okrog 15. avgusta. Letos je to že 14. letna pot na relaciji Domžale–Škofja Loka–Visoko–Gorenja vas–Cerkno–Most na Soči.

Vsako soboto smo organizirali otroške ustvarjalnice pod vodstvom Lucije Kavčič, na katerih so otroci preizkušali svojo umetniško žilico in si izdelali svoje ljube izdelke, starši pa so v miru poklepetali ob kavi na vrtu. Vsako drugo soboto pa je bilo organizirano strokovno vodenje po zbirkah Visoška domačija pripoveduje in predstavitev lokalnega ponudnika.

Martina Ambrožič Tušar

Fotogalerija