Ponudnike lokalne hrane pripeljati v javne zavode

24.3.2022

Na Dvorcu Visoko so sredi februarja predstavili projekt Jem lokalno, jem boljše, v okviru katerega so si za cilj zadali povečanje števila obrokov iz lokalnih sestavin v javnih ustanovah na Škofjeloškem.

Projekt Jem lokalno, jem boljše, ki ga v sodelovanju s projektnimi partnerji vodi Razvojna agencija Sora (RAS), je usmerjen v problematiko povečanja števila lokalnih obrokov v javnih ustanovah na Škofjeloškem. "V projektu razvijamo nove pristope, ki bodo zagotavljali večjo sistematičnost tako na strani lokalne ponudbe kot povpraševanja javnih ustanov po lokalni hrani," je poudaril direktor RAS Gašper Kleč in dodal, da bodo razviti poslovni modeli kratkih prehranskih oskrbovalnih verig, ki nadgrajujejo obstoječe prakse oskrbovanja javnih ustanov z lokalno hrano, povečali dostopnost lokalne hrane javnim ustanovam ter vsem deležnikom kratkih prehranskih verig olajšali proces medsebojnega spoznavanja in poslovanja.

Majda Luznar iz škofjeloške enote za kmetijsko svetovanje Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj je pojasnila, da se je na podlagi opravljene ankete na kmetijah, ki bi lahko zagotavljale lokalne surovine za obroke v javnih ustanovah, izkazalo, da je kar dve tretjini kmetov izrazilo željo po povezovanju. "Samo tako bi lahko zagotavljali zadostne količine surovin za javne ustanove." Mitja Vodnjov iz Kmetijsko gozdarske zadruge Škofja Loka verjame, da so s tem na pravi poti, saj nismo nič naredili, če otrok ne bomo naučili, da je najbolj zdravo domače jabolko, domača skuta ... Prav zato pa mora biti tudi hrana iz lokalnih sestavin dobro pripravljena in okusna, je ob tem dodal kuharski mojster Uroš Štefelin, ki je pripravil nabor jedi, ki so enostavne za pripravo in bi jih zato lahko vključili na jedilnike javnih ustanov.

Mateja Rant