Poslanski kotiček

26.3.2020

Končno je uresničen rezultat parlamentarnih volitev 2018

2. marca 2020 smo poslanci v Državnem zboru RS za novega predsednika vlade Republike Slovenije izvolili Janeza Janšo, predsednika Slovenske demokratske stranke. To smo storili potem, ko smo po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS sklenile dogovor o sodelovanju v koaliciji in podpisali koalicijsko pogodbo »Za Slovenijo 2020–2022.« S tem je bil po dobrem letu in pol uresničen rezultat predčasnih parlamentarnih volitev iz leta 2018, na katerih je SDS prepričljivo zmagala, a zaradi izključevanja drugih strank ni uspela sestaviti vlade.

V tem eksperimentu manjšinske vlade s šestimi strankami smo lahko na lastne oči videli, kam pripelje izključevanje tako v politiki kot tudi drugje. Na tem mestu naj se še enkrat zahvalim vsem tistim, ki ste 3. junija 2018 glasovali za Slovensko demokratsko stranko in zame.

Po odstopu Marjana Šarca sta bili na voljo dve možnosti: da gremo na predčasne volitve in tvegamo, da bo rezultat podoben in bo še težje oblikovati vlado, ali da kljub razlikam poskušamo doseči dogovor, preseči razlike levo/desno in se povežemo v delu za dobrobit in blaginjo državljank in državljanov Republike Slovenije. Storili smo slednje. Z vzpostavitvijo nove koalicije in izvolitvijo Janeza Janše za predsednika vlade so zmagali dialog, povezovanje in neizključevanje.

Zavedamo se, da sta pred nami samo dve leti mandata in da bomo vmes zelo zaposleni še s predsedovanjem Slovenije Evropski uniji. Vendar smo kljub temu uspeli pripraviti program, v katerem smo v ospredje postavili decentralizacijo, debirokratizacijo, urejanje razmer v zdravstvu s skrajševanjem čakalnih vrst, ukrepe, prijazne mladim in mladim družinam (demografija), zagotavljanje dostojnega življenja starejšim (višje pokojnine, dolgotrajna oskrba in gradnja domov za starejše občane) ter politiko, ki bo prijazna do okolja in se bo zoperstavila podnebnim spremembam.

Žal se v teh dneh tudi v Sloveniji soočamo z izbruhom korona virusa, kar pomeni, da bomo morali z marsikatero točko iz koalicijske pogodbe začasno počakati, ker se bo potrebno ukvarjati z zavarovanjem zdravja državljanov pred novim virusom, vendar verjamem, da bomo tudi to krizo skupaj prebrodili in se lotili dela in pametnih ukrepov za Slovenijo. 

Zato, da bomo vsi bolje in lepše živeli. Zato, da se končno povežemo in rešujemo nakopičene težave. In seveda zato, ker je bilo dovolj izključevanja, ki nas je pripeljalo v padec zadnje vlade.

Poslanec DZ Žan Mahnič