Pozivajo k rednim presejalnim pregledom

4.2.2021

Od 18. do 24. januarja je potekal 15. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (Zora) že od leta 2003.

"Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za tem rakom, izjemno majhna," poudarja vodja državnega programa Zora Urška Ivanuš, ob tem pa opozarja, da se je v zadnjem triletnem obdobju (na dan 30. junija 2020) pregledanost v Sloveniji zaradi ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 prvič v 15 letih zmanjšala pod ciljno vrednost sedemdeset odstotkov in je znašala 69,6 odstotka, kar je tri odstotne točke manj kot leto prej (72,6 odstotka). Pregledanost v občini Gorenja vas - Poljane je po podatkih državnega programa Zora še vedno nad državnim povprečjem. Triletna pregledanost v občini Gorenja vas - Poljane je namreč 30. junija 2020 znašala 75,1 odstotka, kar je nad ciljno vrednostjo in nad slovenskim povprečjem, je razložila Urška Ivanuš in dodala: "Med 212 občinami je to trideseta največja pregledanost. Lani je bila pregledanost v vaši občini 76,4 odstotka, kar je bila 57. največja pregledanost med vsemi občinami." 

Bliža se tudi 15. februar, mednarodni dan boja proti otroškemu raku. V društvu Junaki 3. nadstropja, ki združuje starše otrok, obolelih za rakom in zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku pediatrične klinike, vabijo, da si na ta dan pripnete zlato pentljo in se jim pridružite pri ozaveščanju o raku pri otrocih.

Zaradi okrnjenega delovanja programa Zora so sicer na državni ravni do konca septembra lani v primerjavi s triletnim povprečjem odkrili za 19 odstotkov manj predrakavih sprememb visoke stopnje pri ženskah, starih od 30 do 39 let. "To je zelo skrb vzbujajoče, saj se vrh raka materničnega vratu v nepresejani populaciji pojavlja med 40. in 49. letom starosti, če pri mlajših ženskah pravočasno ne odkrivamo in zdravimo predrakavih sprememb. V starostni skupini od 30 do 39 let odkrijemo kar okrog tretjino predrakavih sprememb visoke stopnje." Ob letošnjem evropskem tednu boja proti raku materničnega vratu so zato na Onkološkem inštitutu Ljubljana ženske pozvali, da tudi v času pandemije covida-19 celostno skrbijo za svoje zdravje, upoštevajo nasvete za preprečevanja raka, se redno udeležujejo presejalnih pregledov pri ginekologu in se odločijo za cepljenje otrok proti HPV. "Mlade ženske naj kljub spremembam v vsakdanjem življenju, kot so na primer delo, vrtec in šola od doma, ne pozabijo na lastno zdravje, saj je njihovo zdravje pomembno zanje in za vse, ki jih imajo rade," ob tem še poudarja Urška Ivanuš. Obenem pa vse prebivalce poziva, da se cepijo proti covidu-19, saj bodo s tem pripomogli k polnemu delovanju programa Zora in omogočili čim prejšnjo izkoreninjenje raka materničnega vratu v Sloveniji.

Mateja Rant