Praznik nas povezuje

18.11.2021

Dne 23. novembra leta 973 je nemški cesar Oton II. svojemu pisarju narekoval darilno listino, s katero je, poleg drugih, tudi ozemlje Poljanske doline do Hotavelj podelil v last škofu Abrahamu iz Freisinga, ki je začel naseljevati Poljansko dolino s Slovenci iz avstrijske Koroške.

Ob spominu na prvo omembo naših krajev v pisnih virih občina praznuje svoj občinski praznik. To je praznik, ki nas povezuje z našimi predniki, ki so v neštetih rodovih preželi te kraje s svojim trdim delom in kleno držo ter jih na ta način za vedno zaznamovali. Prav tako pa naš praznik lahko poveže med seboj nas vse, ki živimo v osrčju Poljanske doline v enotni občini Gorenja vas - Poljane. Smo velika in raznolika občina, a prav vsaka od šestih krajevnih skupnosti v občini, od Sovodnja, Trebije, Gorenje vasi, Lučin in Poljan do Javorij, s svojim delovanjem in energijo prispeva nezamenljiv delež k razvoju občine. 

Dobro sodelovanje je eden od temeljev razvojnega preboja, ki ga je Občina Gorenja vas - Poljane doživela v letih svojega obstoja. Zaradi visoke kakovosti bivanja število občanov konstantno narašča in ostajamo živahna občina, v kateri naši mladi želijo graditi svojo prihodnost. Najmlajšim vsako leto namenjamo zajeten, letos celo največji kos proračunske pogače, ki sega do treh milijonov in pol evrov. Imamo kar pet občinskih središč z urejenimi vrtci in šolami. Te povezujejo čedalje bolje urejene ceste, saj jih neutrudno obnavljamo, pa čeprav se ob tem spopadamo še s sanacijo plazov, predvsem pa z velikim obsegom, kar 380 kilometrov. V velikem valu gradimo nove mostove, v dobrem letu dni se jih bo nabralo deset, od Poljan čez Gorenjo vas do Fužin in Javorjevega Dola. Že desetletje skoraj brez predaha posodabljamo in gradimo vodovode, nove vodne vire bomo vključevali tudi v prihodnje. Zgrajeno imamo vso infrastrukturo za kontrolirano odvajanje in čiščenje odpadnih vod, zato se lahko spet kopamo v čistejši Sori, ob kateri bomo v prihodnjih letih postopoma oživljali nekdanja kopališča.

Ob vsem tem pa sem letos najbolj ponosen na novo pridobitev, ki jo občini prinaša nastajajoča Hiša generacij v nekdanji gorenjevaški šoli. To je za našo občino povsem nova pridobitev, ki bo lepšala jesen življenja našim starostnikom, da bodo lahko čim dlje ostali blizu svojim družinam. Ne smemo pa pozabiti tudi na skokovit razvoj zdravstva v občini, saj se je število ambulant od ustanovitve občine več kot podvojilo, kar je v današnjih časih še kako pomembno. Za naprej imamo na tem področju prav posebej drzne načrte. In ti se nam po navadi uresničijo. Kjer je volja in trdo, pošteno delo, se namreč vedno najde tudi pot.

Ker smo na tej poti skupaj, naj praznovanje utrdi tudi poti med nami, od Blegoša do Ermanovca, od Javorča do Pasje ravni, pa naprej čez Gabrško goro, predvsem pa pot od človeka do človeka. Naši predniki so si v prelepi Poljanski dolini, ki jo kot čvrsta modra nit tisočletja povezuje zopet čista reka Sora, vedno znali utreti svojo, pravo pot. Zanesljivo bo tej sledil tudi sodobni rod Poljanske doline.

Za odlično sodelovanje se najprej zahvaljujem sodelavkam in sodelavcem, članom občinskega sveta, predsednikom svetov krajevnih skupnosti in našemu izvoljenemu poslancu in državnemu sekretarju za nacionalno varnost g. Žanu Mahniču.

Vsem občankam in občanom čestitam ob občinskem prazniku in naj praznik povezuje moči sodobnikov za lepo prihodnostnaših zanamcev!

Milan Čadež, vaš župan