Praznik žetve ohranja dediščino domačih krajev

22.9.2022

Zadnji konec tedna v juliju so na Žirovskem vrhu, natančneje na vrhu Selakovega griča, po dvoletnem premoru ponovno v polnem obsegu pripravili tradicionalni Praznik žetve, s katerim ohranjajo dediščino domačih krajev.

Praznik žetve je tradicionalna kulturno-etnografska prireditev, ki jo že 25 let organizira Turistično društvo (TD) Žirovski vrh. Njegova rdeča nit govori o žetvi, mlačvi, čiščenju žita in drugih opravilih, ki so bila v preteklosti del življenja njihovih prednikov, danes pa se zavest o tem izgublja. Kot je pojasnila Lucija Kavčič, programska vodja prireditve, so tradicijo ohranjali tudi v času epidemije. »Zadnji dve leti smo prireditev pripravili v manjšem, nekoliko bolj zaprtem obsegu za povabljene goste in člane društva. V tem času smo posneli tudi promocijski film na temo žetve ter z njo povezanih opravil. Letos pa smo veseli, da smo jo lahko ponovno pripravili v polnem obsegu, potekala pa je le en dan,« je dejala Kavčičeva.

V osrednjem etnološkem delu so pot od zrna do kruha skozi delo in zgodbe prikazali poznavalci navad in običajev na Žirovskem vrhu: Olga in Janez Šubic, Roman Oblak, Marko Oblak in Bogdan Gantar. »Letos le nismo prikazali žetve v živo, saj je bilo žito zaradi suše zrelo že nekoliko prej,« je še povedala Kavčičeva. Poleg etnološkega dela je bila prireditev obogatena s kulturnozabavnim programom, stojnicami in ustvarjalnimi delavnicami, poskrbljeno je bilo tudi za kulinariko. Nastopili so člani Folklorne skupine Zala, pevci Moške vokalne skupine Zala, Polanska dekleta in kantri skupina iz Rovt. V večernem programu pa je zbrane zabaval Ansambel Firbci. Na prireditvi so zbirali tudi sredstva za dokončanje gradnje novega doma, imenovanega Dom nad Zalo, ki bo po besedah Štefana Bogataja, predsednik TD Žirovski vrh, namenjen zlasti delovanju in razvoju društva, s tem pa tudi kulturi in ohranjanju ljudskega izročila.

Maša Likosar