Predstavljamo »prostoferje«

20.5.2021

V naši občini storitev prostovoljnih prevozov za starejše v sklopu projekta Prostofer opravlja šest voznikov prostovoljcev. V tej številki predstavljamo Nino Lokar in Draga Trčka.

Drago Trček je za storitev izvedel na Radiu Sora, takoj poklical in se prijavil. "To vrsto prevozov poznam že dlje časa, saj jih izvaja tudi moj svak v Slovenj Gradcu in sva se o njih večkrat pogovarjala. Ker sem upokojen in imam nekaj prostega časa, sem se tudi sam odločil, da pomagam in naredim nekaj dobrega za ljudi v svojem kraju." V tem času je opravljal prevoze starejših enkrat do dvakrat na mesec: "To so bili bolniki z resnimi boleznimi, ki sem jih peljal v bolnišnice na Jesenice, Golnik, Ljubljano in zdravstveni dom v Škofjo Loko." Opaža, da so uporabniki s storitvijo izredno zadovoljni, saj jim na ta način ni treba obremenjevati sorodnikov, ki jih nekateri sploh nimajo več. "Vedno je dobro, če nekomu lahko pomagam, veliko pa mi tudi pomeni zadovoljstvo in hvaležnost uporabnikov. Dokler bom lahko, bom to delo še naprej z veseljem opravljal."

Tudi Nina Lokar je za storitev Prostofer izvedela iz medijev in od bivšega sodelavca iz Žirov, kjer so izvajanje storitve začeli prej. "Ko sem v Podblegaških novicah prebrala, da občina zbira prijave za t. i. prostoferje, sem se takoj odzvala. Bila sem brezposelna in mnenja, da zdaj lahko nekaj vrnem lokalni skupnosti. Opravila sem deset prevozov ene osebe, ki je že po prvem prevozu vprašala, ali lahko vedno izrazi željo, da jo peljem na terapijo v Ljubljano. So me pa ljudje tudi nejeverno spraševali, ali je storitev res popolnoma brezplačna. Ponosno sem jim odgovorila, da je, tudi v teh kapitalističnih časih, če le znaš uporabljati moderno tehnologijo." Dodaja še, da je bil uporabnik zelo zadovoljen in se z njim še zdaj občasno slišita po telefonu. "Dokler bom lahko, bom pomagala ljudem po svojih močeh. Nikoli ne veš, kdaj boš pomoč potreboval sam. Dobro se z dobrim vrača," je prepričana Nina Lokar.

Na občini ugotavljajo, da je Prostofer, projekt prevozov na klic za starejše, kljub epidemiji lepo zaživel. V pol leta so opravili petdeset prostovoljnih prevozov. Vabijo še druge, ki bi se v projekt želeli vključiti kot prostovoljni šoferji, da pokličejo na telefonsko številko 04 518 11 12 ali pošljejo sporočilo po e-pošti jana.oblak@obcina.gvp.si, saj so "vozniki prostovoljci ključni, da se ti prevozi starostnikov lahko izvajajo". Občani, ki potrebujejo prevoz, pa lahko pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 10 10, kjer bodo zabeležili njihove podatke ter lokacijo želenega prevoza. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delavnik med 8. in 18. uro, rezervacijo prevoza pa je treba najaviti vsaj tri dni pred želenim prevozom.

Damjana Peternelj