Preizkusi vsako novo harmoniko

4.2.2021

Miran Drlink iz Malenskega Vrha že petnajst let izdeluje diatonične harmonike, za katere je potrebne veliko natančnosti in potrpežljivosti.

Narodno-zabavna glasba ga spremlja že od mladih nog, saj je bil oče velik ljubitelj harmonike in je nanjo tudi igral. "Želja po izdelavi harmonik gotovo izvira od tod. Izdelava lastne harmonike mi je predstavljala velik izziv."
Ko je Miran Drlink začel izdelovati svojo prvo harmoniko, izobraževanj ni bilo. Moral se je znajti, kot je vedel in znal. "Izredno težko je bilo dobiti kakšno uporabno informacijo o izdelavi in izbiri materiala. Mi je pa to, da sem po izobrazbi mizar, prišlo še kako prav." Do zdaj je izdelal nekaj deset harmonik. "Verjetno bi bila še kakšna več, če se s tem ne bi ukvarjal le ljubiteljsko in bi izdelavi harmonik posvetil več časa. Izdelava harmonike je dolgotrajen postopek: "Najprej se je treba z bodočim kupcem dogovoriti glede uglasitve harmonike in njenega videza." Nato začne izdelovati lesene dele, ki jih pobarva in sestavi skupaj. Sledi vgradnja glasilk in mehanik. "Na koncu dodam pasove, meh in ostale detajle."
Da harmonika dobro zveni, jo je treba še uglasiti. "Obvezno preizkusim vsako novo harmoniko, ki jo izdelam," še pojasni Drlink, ki meh harmonike raztegne le za svoje veselje. Naročniki harmonik Drlink prihajajo iz bližnje okolice in so zanje izvedeli od drugih, zadovoljnih strank. Prizna, da promociji nikoli ni posvečal veliko pozornosti, a doda, da bi ob trenutni konkurenci za samo prepoznavnost to bilo več kot potrebno. Za zdaj na njegovo harmoniko ne igrajo v nobenem od bolj znanih ansamblov, se je pa že pojavila v kakšnem videospotu.
"Tako kot pri vsaki stvari je najbolj pomembno, da ima človek veselje do tega, kar počne." Poudari, da je pri izdelavi harmonik za dober končni rezultat potrebne tudi veliko natančnosti in potrpežljivosti, ne gre pa zanemariti kakovosti vgrajenih materialov. Prva harmonika, ki jo je naredil, mu je povzročila kar nekaj sivih las, saj je za njeno izdelavo potreboval skoraj dve leti. "Radi pravimo, da prve ne pozabiš nikoli – in to nedvomno drži. Kljub začetnim težavam sem bil na končni izdelek izjemno ponosen! To harmoniko sem potem oddal. Morda pa se kdaj vrne …"
V prihodnje si želi izdelati še kakšno, po videzu drugačno harmoniko. "Pri izdelavi mi že pomagajo sinovi, srednji je prav tako mizar, najstarejši pa že od mladih nog igra na harmoniko. Morda pa koga od njih zamika, da prevzame moj hobi."

Lidija Razložnik