Prihodki nekoliko višji

23.6.2021

Z rebalansom letošnjega proračuna, ki so ga na zadnji seji potrdili občinski svetniki, se prihodki zvišujejo za slabe štiri odstotke, za milijon evrov bodo po novem višji tudi odhodki.

Prihodki so tako po novem za dobrih 388 tisoč evrov višji v primerjavi z veljavnim proračunom za letošnje leto, odhodki pa so se zvišali za dober milijon evrov, je navedla Katarina Dolenc iz Občine Gorenja vas - Poljane in pojasnila, da je to tudi na račun višjega stanja sredstev na računu ob koncu lanskega leta, in sicer za 650 tisoč evrov. Med prihodki so se najbolj povišali transferni prihodki iz državnega proračuna, za dobrih 265 tisoč evrov. 

Pri odhodkih so z rebalansom največje spremembe nastale predvsem pri sredstvih, namenjenih obnovi cest. Za investicijsko vzdrževanje cest in preplastitve bodo po novem namenili 197 tisoč evrov več, za zimsko službo pa je bilo glede na obseg stroškov treba zagotoviti dobrih 146 tisoč evrov več, je razložila Katarina Dolenc. Za odpravo posledic plazov in drugih naravnih nesreč so zagotovili dodatnih 60 tisoč evrov, dodatna sredstva bodo na voljo tudi za obnovo nekaterih cest, in sicer za cesto Javorjev Dol 50 tisoč evrov, za sofinaciranje obnove ceste Trebija - Sovodenj 30 tisoč evrov, za redno vzdrževanje lokalnih cest 25 tisoč evrov in za drugo fazo obnove ceste v gospodarski coni Todraž 29 tisoč evrov. Dodatnih 66 tisoč evrov so zagotovili za dograditev kanalizacije v Poljanah in Gorenji vasi, 70 tisoč evrov za gasilska domova Gorenja vas in Hotavlje, 40 tisoč evrov za prizidek vrtca Agata in 32 tisoč evrov za lastni delež obnove fasade kašče in zunanjih vrat na dvorcu Visoko. Za izvedbo zadnjih prevezav na novi vodovod v okviru projekta urejanja porečja Sore so namenili še 35 tisoč evrov. Na novo pa so v proračunu predvideli sredstva za projekt Pametni prometni sistem Gorenjske, vodovod Kopačnica - Gorenja vas ter ureditev kopališča Gorenja vas in rekreacijskega središča Log.

Mateja Rant